Läs tidningen
 

Hej Syreprenumerant!

Syres veckomagasin är lämnat till tryck och som vanligt kan du redan nu läsa magasinet digitalt.

En ny rapport som tagits fram på uppdrag av Naturvårdsverket visar att de fem största bankerna i Sveriges utlåning inte är i linje med Parisavtalet. Men bankerna håller inte med. ”Företag med höga utsläpp behöver finansiera sin omställning”, menar representanter från flera svenska storbanker som Katarina Andersson pratat med.

Inte desto mindre, miljarder och åter miljarder kronor av Sveriges sparpengar ligger investerade i olja och kol, eller i fonder som göder krigsindustrin. Det finns dock andra sätt att lägga dina slantar på som skulle kunna gynna den biologiska mångfalden och hjälpa omställningen till ett klimatsmart samhälle. Peter Al Fakir berättar mer på veckans Syre förklarar.

Under ett dramatiskt toppmöte i Hobart, Australien, hade Sverige möjlighet att leverera en riktigt god miljönyhet inför Cop27. Men det gick om intet, samtidigt kunde det blivit än värre. ”Ryssland blockerade inledningsvis allt”, säger Jakob Granit, generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten, till Syres Ossian Sandin.

Med rasande fart har den nya regeringen monterat ner allt som kallas miljöpolitik. Samtidigt börjar fängelsedomar trilla in mot de miljöaktivister som försöker göra något åt den politik som kommer göra det omöjligt för en stor del av dagens unga att leva ett drägligt liv. De som försöker stoppa dem som saboterar planeten med fredlig civil olydnad i form av blockader döms numera för sabotage. I en ledare frågar jag därför: När staten trappar upp konflikten och börjar döma allt fler till fängelse för sabotage, varför nöja sig med fredliga blockader? Varför inte gå över till sabotage av det som saboterar vår livsmiljö, när domarna ändå blir sabotage? Varför inte som plogbillsrörelsen öppet och fredligt banka sönder plan, men då inte bara stridsflygplan utan vanliga flygplan? Varför inte sabotera nya vägbyggen?

Om hur det går åt helt fel håll med miljön och bristen på handlingskraft skriver även Gustav Fridolin och Jiang Millington om i varsin krönika.

Detta och mycket mer läser du om i veckans magasin.

Lennart Fernström
Chefredaktör 

PS. Vill du slippa detta nyhetsbrev från oss klickar du här och bockar ur Syres veckomagasin under Redaktionens val. Där kan du även anmäla dig till eller ta bort dig från våra andra nyhetsbrev. DS