Hej!

I veckan kom två viktiga domar. Den ena berör sjukförsäkringen. Det räcker att läkaren bedömer att en person är sjuk för att Försäkringskassan ska betala ut sjukpenning till personer med exempelvis psykiatriska diagnoser, enligt en dom i Högsta förvaltningsdomstolen. Tidigare har Försäkringskassan krävt ”objektiva fynd” i sjukintyget – även för sjukdomar där sådana fysiska prover är omöjliga att göra – men det är alltså fel, enligt domen. Det här kommer troligtvis underlätta för många med psykisk ohälsa att få rätt till sjukpenning.

Den andra domen handlar om matleveransföretaget Foodora. För första gången har Arbetsdomstolen prövat vem som ska ses som arbetsgivare för gig-jobbare som är anställda genom egenanställningsföretag. De så kallade egenanställningsföretagen har tidigare existerat som i en gråzon. Gig-jobbarna har i många fall haft enskild firma, samtidigt som egenanställningsföretagen är de som har skött ekonomin.

Nu slår domstolen fast att egenanställningsföretagen går att betrakta som bemanningsföretag. Eftersom bemanningsföretag kan teckna kollektivavtal blir detta ett sätt organisera gig-arbetare framöver.

Hoppas ni får en givande läsning!

 

PS. Om du inte längre vill ha basinkomstkollens nyhetsbrev, kan du avregistrera dig på en länk längst ned här i brevet.

 

Anna Langseth

Redaktör och skribent

 
 

Över 100 studier om basinkomst i USA: ”En milstolpe”

Zoom | Basinkomst är inte längre en udda fågel i USA. Över 100 studier pågår, har genomförts eller är planerade i landet.
 

Radar– Inrikes

Läkares bedömning tillräcklig för sjukpenning vid utmattning

Personer med psykiska problem har rätt till sjukpenning – även om läkarintyget saknar så kallade ”objektiva fynd”. Läkarens bedömning räcker,…
 

Radar– Arbetskritik

Bemanningsföretag arbetsgivare åt Foodora-bud

Arbetsdomstolen har fastslagit att ett Foodora-bud var anställt av ett egenanställningsföretag, som i sin tur bör betraktas som ett bemanningsföretag.
 

Krönikor

Förbjud de rikas leksaker

Det är fascinerande att drömmen om pengar och att bli nästa Krösus Sork har blivit något så stort och gemensamt,…