Hej,

Vår unika bevakning av basinkomst är hotad. Ingen annan dagstidning i Sverige har en journalist vars huvuduppdrag är att skriva om basinkomst och det nuvarande ekonomiska skyddsnätet i Sverige. I november betalades presstödet ut för sista gången men ingen vet fortfarande vare sig när det nya stödet kommer igång eller vilka som kommer få ta del av det. Under tiden yr varslen och varje vecka rapporteras om nya nedläggningar.

Det vi vet är att  kommande stödet i första hand är riktat till de stora mediekoncernernas lokala tidningar. Rikstäckande tidningar som Syre kan sedan få ta del av en ”rännil”, om det finns några pengar kvar. Enligt den statliga utredningen kommer antalet ”nischtidningar”, där Syre ingår, minska från 130 till 23 stycken. En minskning med 82 procent. Miljömagasinet, Dala-Demokraten, Länstidningen Östersund, Skånska Dagbladet och Internationalen är några av de  tidningar som har meddelat att de ska kraftigt minska, lägga ner eller i grunden ändra sin utgivning. Detta är garanterat bara början på den slakt av mediemångfalden som vi har framför oss.

Du hjälper Syre och basinkomstkollen bäst genom att bli månadsgivare till Det Gröna Presstödet. Med fasta månadsgivare kan vi bygga upp den trygghet som krävs för långsiktig satsning och utveckling av vårt journalistiska arbete.  Alla gåvor är därför väldigt välkomna. Varje krona bidrar till mer grön journalistik och att Sveriges enda gröna nyhetstidning kan fortsätta med vår unika bevakning av basinkomsfrågan.  Tycker du också det är viktigt att det fortsatt finns en dagstidning med basinkomstbevakning – ge en gåva på tidningensyre.se/stod-oss och skriv ”Basinkomst” i meddelandet.

Stort tack för ditt stöd!

Anna Langseth
Basinkomstreporter

PS. Är du inte redan prenumerant så blir du det med fördel här. Då stödjer du inte bara vår fortsatta utgivning utan kan också läsa det senaste på vår webb varje dag och får 15 tjocka och fullmatade magasin hem i brevlådan varje år. DS