Hej!

Sekretessen i djurskyddet har ökat markant de senaste åren, visar en granskning av Syres Djurrättskollen. Offentliga handlingar som förut lämnades ut i sin helhet är nu nästan oläsbara. Olagliga metoder krävs för att få överhuvudtaget någon insyn, menar flera djurrättsorganisationer. Först när allmänheten får veta vad som pågår bakom de stängda industridörrarna höjs röster om förändringar för djuren.

I veckan kom också flera beslut för djuren i EU. Pälsförbudet ska utredas vidare och transportförslaget presenterades. Några förbättringar för djuren, men överlag besvikelse som inte levde upp till löften om bland annat stopp på långa djurtransporter. Samtidigt visar en ny rapport att det är många brister i rådande lagstiftning om transportregler. Exempelvis behöver inte hela restiden för djuren redovisas.

Detta och mycket mer kan du läsa om i veckans nyhetsbrev!

Hjälp oss att fortsätta med vår journalistik! Sverigedemokraterna och regeringen har beslutat att från årsskiftet avskaffa presstödet. Det innebär att tidningar som Syre troligen kommer att bli helt utan stöd. Vilket i sin tur innebär radikala neddragningar redan nu och på några års sikt ett hot mot hela utgivningen. Detta är en direkt attack från regeringen och SD på mediemångfalden. Därför startar vi nu det gröna presstödet. Ett presstöd som inte bygger på ett otryggt stöd från den stat och regering vi granskar utan från alla gröna och frihetliga som tycker det är viktigt med en frihetlig grön press. Låt inte SD och regeringen tysta Syre. Läs mer om hur du kan bidra här. 

Hör gärna av dig till mig om du vill lämna ett tips, eller har någon fråga, eller synpunkter via stina.lagerkvist@tidningensyre.se. Och håll dig uppdaterad på www.djurrattskollen.se och på vår Facebooksida Djurrättskollen.

Läs också gärna de här artiklarna i våra systertidningar:

Fempers: Hennes kamp för säkra aborter räddar kvinnors liv

LFT: Så kan Sveriges nästa nationalpark se ut

Global: Azerbajdzjan blir värd för COP29 trots oljeberoende

PS. Om du inte längre vill ha nyhetsbrevet kan du klicka på ”avregistrera” längst ned.

 

 

Stina Lagerkvist

Djurrättsredaktör

 

Zoom

Brister i djurskyddet mörkas

Sekretessen för djurskyddskontroller är nästan total. För bara några år sedan var det annorlunda. Syre har granskat insynen i den…
 

Radar– Djurrätt

Ett steg närmare pälsfritt EU

Senast i mars 2026 kommer EU-kommissionen ge besked om ett eventuellt förbud mot pälsdjursfarmning. Det är svaret på medborgarinitiativet Fur…
 

Radar– Djurrätt

EU-förslag om djurtransporter: ”En bortslarvad möjlighet”

EU-kommissionens förslag till reglering av djurtransporter har offentliggjorts och kallas nu en bortslarvad möjlighet av Djurens rätt.
 

Radar– Djurrätt

Stora brister i EU-register om djurtransporter – kan pågå i tre veckor

Två djurrättsorganisationer avslöjar i en ny rapport att EU:s register över djurtransporter från EU till andra länder har stora brister.
 

Radar– Djurrätt

Nykläckta kycklingar åt varandra levande

Filmer från ett av Kronfågels kläckerier i Sverige visar hur nykläckta kycklingar äter varandra levande, rapporterar TV4 Nyheterna.
 

Glöd– Ledare

Grisarna har inget val – men det har du

Nästa vecka kommer över 300 000 grisar ligga på julborden. Trots att vi löpande får rapporter om vanvård och alla…
 

Glöd– Debatt

Övergivna kaniner behöver nya hem

Det är svårt för övergivna tamkaniner att klara vintern, men om de får ett nytt hem finner de sig tillrätta…