Hej!

Svenska bolagsmän betalar hundratusentals kronor för att skjuta stora djur som elefanter och lejon i Afrika. Men för att få ta hem sin jakttrofé till Sverige måste de skicka in en ansökan till Jordbruksverket och ibland stoppas importen på grund av artskyddet. Syres Djurrättskollen har granskat den svenska troféimporten och tittat närmare på lejonindustrin i Afrika.

– Detta att rika, ofta västeuropéer, åker ner och skjuter troféer, det är inte etiskt försvarbart, säger Allan Carlsson, Afrikaexpert på WWF.

Handeln med hotade arter, som troféimporten, regleras av Cites-konventionen. Vart tredje år hålls en konferens för att reglera artskyddet. Den senaste, COP19, avslutades nyligen i Panama. Då fick ett 50-tal arter av hajar och rockor ökat skydd. Det presenterades också en ny DNA-databas från WWF, som ska användas i kampen mot illegal handel med havssköldpaddor.

Det och mycket mer kan du läsa om i veckans nyhetsbrev!

Hör gärna av dig till mig om du vill lämna ett tips, eller har någon fråga eller synpunkter via stina.lagerkvist@tidningensyre.se. 

Håll dig uppdaterad på www.djurrattskollen.se och på vår Facebooksida Djurrättskollen. Om du inte längre vill ha det här nyhetsbrevet kan du klicka på ”avregistrera” längst ned i brevet.

 

 

Stina Lagerkvist

Djurrättsredaktör

 

Zoom

Svenska troféjägare skjuter hotade djur i Afrika

Svenskar betalar hundratusentals kronor för att få skjuta elefanter, lejon och andra hotade djur i Afrika. Men ibland hindras de…
 

Radar– Miljö

DNA-spårning mot illegal sköldpaddshandel

DNA-databasen Shellbank blir navet när 184 nationer ska försöka spåra illegal handel med havssköldpaddor. Det står klart efter det senaste…
 

Radar– Djurrätt

Djur får i sig mikroplast – ansvar för fiskeredskap skärps

Haven kryllar som bekant av plast. Vid årsskiftet införs ett producentansvar för fiskeredskap som syftar till att minska nedskräpning, samtidigt…
 

Radar– Morgonkollen

Utan åtgärder står världen inför massutrotning

I dagsläget hotas en miljon växt- och djurarter av utrotning de kommande decennierna. Inför FN-toppmötet om biologisk mångfald saknas inte…
 

Radar– Miljö

Sametinget på väg till Cop15: ”Alla frågor är miljöfrågor”

I dag beger sig tre representanter från Sametinget mot Kanada för att delta i FN-toppmötet Cop15 i Montreal.