← Till Tidningen Global
Radar

Amerikanska politiker varnar Johnson om Nordirland

Demokraternas Nancy Pelosi, talman i representanthuset, har varnat för att ett handelsavtal mellan USA och Storbritannien som inte tar hänsyn till Långfredagsavtalet inte kommer att godkännas i kongressen.

Amerikanska kongressledamöter från både Republikanerna och Demokraterna varnar att de kommer att motsätta sig ett handelsavtal mellan USA och Storbritannien efter brexit, om det sätter Långfredagsavtalet i fara eller leder till en hård gräns mellan Irland och Nordirland.

USA President Donald Trump har länge stött brexit och utlovat bättre handelsvillkor när Storbritannien lämnat EU. Men ett sådant handelsavtal kommer sannolikt att stoppas i kongressen. Detta om avtalet riskerar att skapa en hård gräns mellan Irland och Nordirland och därmed hota Långfredagsavtalet.

I förra veckan varnade representanthusets talman, Nancy Pelosi, den nya brittiska regeringen för att Nordirland var prioriterat när Storbritannien ser ut att gå mot ett avtalslöst brexit:

– Vi har i våra samtal med högt uppsatta medlemmar av det konservativa partiet tidigare i år klargjort att det inte får bli en återgång till en hård gräns på ön. Den inställningen har inte förändrats, sade Nancy Pelosi till the Irish Times och underströk att ett framtida handelsavtal måste ta hänsyn till det.

Även kongressens arbetsgrupp, Friends of Ireland, som stöds av båda partierna har uttryckt oro för ett handelsavtal som inte tar hänsyn till Långfredagsavtalet.

Mot Trump

Pete King som är Republikanernas ordförande för Friends or Ireland är mycket kritisk till Boris Johnsons tal om att överge backstop-lösningen som ska förhindra en hård gräns.

– Jag skulle tro att vem som helst som har en stark tro på Nordirland och Långfredagsavtalet och den öppna gränsen självklart vore villig att gå emot presidenten, säger King till the Guardian.Demokraternas ordförande för

Friends of Ireland är av samma åsikt: 

– Jag skulle ha liten entusiasm för att ha ett bilateralt handelsavtal med Storbritannien, om de skulle äventyra (Långfredags-) avtalet, säger Richard Neal till the Guardian.

Frågan kan också komma att bli en valfråga i nästa års president- och kongressval eftersom det finns så många amerikaner med irländsk bakgrund i landet.