← Till Tidningen Global
Radar

Personer med albinism slår tillbaka i Malawi

Tsvangirayi Mukwazhi/AP Photo/TT | Edna Cedrick,26, håller sitt överlevande tvillingbarn i famnen, i  Machinga  2016.

I Malawi lever personer med albinism i ständig skräck för att utsättas för våld, kidnappas eller till och med dödas. Den svarta marknaden vill åt deras kroppsdelar i kvasimedicinska syften och politiker har länge blundat för verkligheten. Nu organiserar sig personer med albinism för att en gång för alla krossa myternas och stigmans bojor.

MALAWI I Malawi är albinism, det vill säga total avsaknad av färgpigmenten melaniner, stigmatiserat och kopplat till allt ifrån ondska till dödens hantlangare. De senaste fyra åren har 22 personer mördats och ett dussintal rapporterats saknade, antingen kidnappade eller dödade, enligt Nyasa Times.

FN har i omgångar – och så sent som i april tidigare i år – uttryckt sin oro för återkommande och regelbundna attacker mot personer med albinism i Malawi, något som myndigheter delvis skuldbeläggs för.

– Vi är oroliga för att de personer som har fått allmänhetens förtroende att skydda och stärka samtliga malawiers rättigheter, inklusive personer med albinism, kan ha varit inblandade i mordet på Macdonald Masambuka, skrev FN i ett uttalande.

Barn särskilt utsatta

Fallet Macdonald Masambuka, 22 år, slutade som så många andra liknande fall där personer med albinism kidnappats och senare påträffats döda.

Masambuka levde i Machinga i södra Malawi, nära gränsen till Moçambique, och blev det senaste i raden av tragiska dödsfall som i mångt och mycket bottnar i okunskap och kvarlevande diskriminering och accepterat våld mot personer med albinism.

– Vi är bestörta över att attacker mot personer med albinism fortsätter att hända runtom i landet, säger Timothy Mtambo, talesperson för människorättsrörelsen Human Rights Defenders, i ett skriftligt uttalande.
Barn med albinism är särskilt utelämnade och rättslösa och kidnappas och deras kroppsdelar lemlästas och säljs till traditionella häxdoktorer som använder dem i seanser som ska säkra lycka och välgång åt en tredje part.

– Det makabra i allt är att det finns en tro bland folk att kroppsdelar som tillhör personer med albinism kan innehålla guld, skriver Amnesty International i en rapport från 2016.

Politiken – en väg till förändring?

2015 tog grannlandet Tanzania krafttag mot förföljelsen av personer med albinism, något som gjorde att förföljelsen i stället eskalerade i Malawi. Den allvarliga situationen är en av anledningarna till att Overstone Kondowe, ordförande för Association of People with Albinism in Malawi, planerar en lista med kandidater till lokalpolitiska poster för att på sikt förändra människors inställning till personer med albinism.

– Vi vill visa allmänheten att vi är mer än bara vår hud, säger Kondowe till The Guardian.

En av kandidaterna är Elizabeth Machinjiri, mångårig aktivist och grundare av skolor och härbärgen för barn med albinism. På Internationella informationsdagen om albinism den 13 juni i år publicerade hon en känslosam debattartikel i Mail & Guardian Bhekisisa:

– Jag har genomlidit så mycket ont i mitt liv, men jag har också kommit ut på andra sidan. Det är inte särskilt säkert att vara en person med albinism här (Malawi), men jag tror inte att det inte finns något jag inte kan åstadkomma. Bara för att du är en kvinna med albinism betyder inte att du är inkapabel att göra saker. Vikten av utbildning kan inte nog understrykas, skriver Elizabeth Machinjiri.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV