Läs tidningen
 

Hej Syreprenumerant!

Räcker det att jobba 15 timmar i veckan? Ja, det menar vissa. Frågan om arbetstidsförkortning har fått ett uppsving utomlands, och i Sverige vill över hälften ha sex timmars arbetsdag. Trots det visar många politiker ointresse. Syres Anna Langseth undersöker varför och åker på veckans Zoom till Vingåker för att höra om deras förkortade arbetstid.

Hästar som importeras från Kanada till EU för slakt hålls under flera månaders tid i utomhushagar i snön – utan tillgång till skydd eller veterinärvård. Sjuka eller skadade djur självdör och föl föds och fryser ihjäl i kylan. Nu uppmanar organisationen Eurogroup for animals EU och Kanada att stoppa de plågsamma förhållandena.

Skogsstyrelsen har slutat att registrera nyckelbiotoper samtidigt som många skogsbolag verkar ointresserade av att värna skyddsvärd skog. Då faller det på eldsjälar och andra frivilliga att hitta områden värda att bevaras. På veckans I blickfånget har Peter Al Fakir pratat med Nya skogsgruppen Uppsala som flera gånger har lyckats med det.

Staten skjuter så gärna till om elkostnaderna blivit alltför dyra, och nu vill kapitalet ha mer. Wallenberg vill bygga ny kärnkraft. Men alla vet ju att byggkostnaderna för ny kärnkraft blir alltför höga, att kärnkraft aldrig mer kommer bli lönsam. Det har vi sett i närtid, både i Finland och i Frankrike, där byggkostnaderna rusat iväg till ofattbara summor. Pratar vi ny kärnkraft så pratar vi också om elpriser som kommer bli många gånger högre än i dag om inte ”näringslivet och politiken kan komma överens om de långa kontrakten” som Jacob Wallenberg uttrycker det när han propagerar för ny kärnkraft. Näringslivet och politiken aka staten och kapitalet ska alltså fixa ny kärnkraft ihop. Vi vet alla vad det innebär, vi såg det i bankkrisen för 15 år sedan, vi såg det i flygbranschen under pandemin. Staten får betala när det krisar och kapitalet tar vinsterna. Om detta och det orimliga elbidraget skriver jag om i en av veckans ledare.

På baksidan av veckans tidning skriver Birger Schlaug om att den gröna samhällssynen bygger på största möjliga frihetsrum för individen, syskonskap i ekonomin och absolut jämlikhet i rättssystemet.

Det och mycket mer i veckans magasin.

Trevlig läsning,

Lennart Fernström
Chefredaktör 

 

PS Vill du inte ha detta nyhetsbrev klickar du på länken längst ner i mejlet och avanmäler dig. Observera att du bara avanmäler dig från nyhetsbrevet Syre Magasin. Vill du avanmäla dig från våra andra nyhetsbrev gör du det på länkarna i de breven. DS