Läs tidningen
 

Hej Syreprenumerant!

PFAS-kemikalier beskrivs ofta som evighetskemikalier då de inte bryts ned i miljön utan finns kvar i någon form för alltid. De började produceras i mitten av 1900-talet och i dag finns runt 4 700 olika varianter – alla framställda av människan.

Användningsområdena är otaliga. Många är fett-, smuts- och vattenavvisande och används i impregnering av olika textilier, läder och livsmedelsförpackningar. Andra har egenskaper som gör dem användbara i allt ifrån skidvalla till kosmetika och brandskum. Ossian Sandin har i veckans magasin tittat närmare PFAS-kemikalierna, hur de finns i våra dricksvattensjöar och sprids med regnet.

På ledarplats skriver jag om hur en fuckoff-peng skulle hjälpa kvinnor som är utsatta för mäns våld. Även Myra Åhbeck Öhrman tar upp mäns våld mot kvinnor i sin krönika längst bak. På ledarplats skriver även Mattias Gönczi om att förbud mot förintelseförnekelse är fel väg att gå och Malin Bergendal om domen mot de två Extinction rebellion-medlemmarna som stoppade en flygning.


Trevlig läsning

Lennart Fernström
Chefredaktör 

 

PS Vill du inte ha detta nyhetsbrev klickar du på länken längst ner i mejlet och avanmäler dig. Observera att du bara avanmäler dig från nyhetsbrevet Syre Magasin. Vill du avanmäla dig från våra andra nyhetsbrev gör du det på länkarna i de breven. DS