Kina har kommit långt sedan folkrepublikens

utropande på 1940-talet. Ett utropande, ett nationsbygge och en tillväxtfest signerat Kinas kommunistparti. Något som nu firas i samband med att det var hundra år sedan partiets bildande. Ett firande som sker med pompa, ståt och fanfarer som emellertid inte lyckas tysta ner kritiken mot bristen på mänskliga rättigheter och systematisk repression av minoriteter – och en president med siktet på att bli långlivad.
Klas Lundström skriver Kinas kommunistparti firar 100 år – med nationella frågetecken 

 

 

 

 

Protester i storlek med 1990-talets postsovjetiska

demonstrationer skakar kommuniststyret på Kuba – och hyllas av Joe Bidens administration. Samtidigt – och i medieskugga – tågar en karavan bestående av kubansk-amerikaner som vill rasera murarna länderna emellan – och sätta punkt för USA:s ekonomiska blockad gentemot den karibiska önationen. Läs Protester och blockadmarscher sätter press på Kuba – och USA 

 

Den nationella säkerhetslagen har minskat

frihet och banat väg för en vardag där mänskliga rättigheter inte längre respekteras, konstaterar Amnesty International i en ny rapport, byggd på domstolsutlåtanden, rättegångsanteckningar och intervjuer med aktivister som människorättsorganisationen lyfter fram som måltavlor för säkerhetslagen.
Läs Amnesty: ”Nödläge” för mänskliga rättigheter i Hongkong

 

Detta och mycket mer i Tidningen Global #325

 
 

Välkommen till Tidningen Global!

 

Jan-Åke Eriksson

Chefredaktör