I Australiens solgassande och glesbefolkade

norrterritorium ska världens största solcellspark byggas. Solenergin ska inte bara skapa jobb och tända lampor lokalt, utan även exporteras till Indonesien och Singapore via en 3 700 kilometer lång undervattenskabel. Projektet välkomnas i ett läge då det kolberoende Australien letar skäl till optimism i klimatfrågan – samtidigt som forskare flaggar för att undervattenskablars miljöpåverkan alltför länge varit okänd kunskapsterräng.
Klas Lundström skriver om Världens största solenergisatsning skickar notan till havsbotten som är del två i serien Människan och vattnet.

 

Irlands taoiseach (premiärminister) Micheál Martin

framförde på onsdagen en ursäkt å statens vägnar för ”ett mörkt kapitel” i Irlands historia efter att en rapport om så kallade mamma-och-barnhem släppts. 9 000 barn beräknas ha dött på institutionerna som var i bruk mellan 1922 och 1998. Många överlevare menar att en ursäkt är otillräckligt och vill se ansvarsutkrävande liksom tillgängliggörande av deras födelsecertifikat.
Bella Frank skriver om Statlig irländsk ursäkt till stigmatiserade ogifta mödrar och deras barn

 

Klimat- och väderrelaterade katastrofer

kostar. Både ifråga om lidande och förstörda marker och egendomar. Under 2020 upplevde USA 22 händelser som NOAA – den amerikanska myndigheten för havs- och atmosfärsadministration – kategoriserar som katastrofer. Händelser som kostade 262 amerikaner livet och den amerikanska statskassan cirka 220 miljarder kronor.

Läs USA:s årliga ”klimatnota” ökar

 

Detta och mycket mer i Tidningen Global #278

 
 

Välkommen till Tidningen Global!

 

Jan-Åke Eriksson

Chefredaktör