Västpapuas enade befrielserörelse

(ULMWP) bildar en provisorisk regering och intensifierar sitt motstånd mot Indonesiens annektering av västra Nya Guinea. President är Benny Wenda, ordförande för ULMWP och bosatt i exil i London. Tillkännagivandet innebär spiken i kistan för Indonesiens förhoppning om fortsatt ”specialautonomi” för en av sina viktigaste ekonomiska hörnpelare. Omvärldens agerande hädanefter blir avgörande för Västpapuas öde.
Läs Västpapua utser provisorisk regering – förkastar indonesisk ”autonomi”

 

Gymnaster kommer framöver själva

kunna välja kring vilken träningsgrupp eller tävlingsklass de vill delta i, oberoende av juridiskt kön, upp till 18 års ålder. Det meddelade Gymnastikförbundet i måndags. Beslutet syftar till att underlätta transpersoners idrottande och är en del av ett större arbete för inkludering inom förbundet. – Vi vill vara en del av folkhälsan, det är vårt uppdrag som idrott, säger Åsa Ekdahl från Gymnastikförbundet till Tidningen Global.
Läs ”Livsavgörande beslut” välkomnas – Gymnastikförbundet underlättar för transpersoner

 

I en värld som har fått utstå

så mycket kaos under det senaste året är det väldigt skönt att få läsa om någonting positivt som en behaglig kontrast. Därför är nyheten att avskogningen av Amazonas regnskog faktiskt minskar på ett territorium som balsam för själen. Detta har vi Karipunafolket och ett projekt som kallas ”all eyes on the Amazon” att tacka för. På urfolkets territorium har avskogningen minskat med storartade 49 procent jämfört med året innan.
Läs Daniela Portocarreros ledare

 

Detta och mycket mer i Tidningen Global #267

 
 

Välkommen till Tidningen Global!

 

Jan-Åke Eriksson

Chefredaktör