Vänstern återtar makten i Bolivia

­– och ex-president Evo Morales har återvänt efter ett år i landsflykt. Valet i oktober underströk folkmajoritetens – varav de flesta tillhör aymara- eller quechuafolket – fortsatta tilltro till Morales vänsterprojekt och att landets vita minoritet förblir skeptiska. Hur omvärlden reagerar under en rådande covid-19-pandemi och en boliviansk lamslagen ekonomi återstår att se.

Läs  Klas Lundströms reportage Evo Morales återvänder – i triumf

 

När Abrahamavtalen om normaliserade relationer

mellan Israel å ena sidan och Förenade arabemiraten och Bahrain å andra sidan undertecknades i mitten av september hyllades de av USA:s president Donald Trump som historiska fredsavtal. Bella Frank skriver om hur avtalen förflyttar fokus från den israeliska ockupationen till förmån för en fördjupad konfliktlinje mellan Israel och flera arabstater gentemot Iran.

Läs Ockupationen ignoreras när relationer normaliseras

 

Strider rasar i norra Etiopien.

Tusentals civila har tvingats i landsflykt sedan provinsmiliser och etiopisk armé drabbat samman till följd av politisk träta med djupa rötter. I kläm i den isolerade regionen på gränsen till Sudan återfinns inte bara civila, utan även hjälporganisationer – oförmögna att bistå hundratusentals människor som redan före konfliktens utbrott var beroende av nödförsändelser.

Läs Tusentals på flykt undan strider i Etiopien  

 

Detta och mycket mer i Tidningen Global #261

 
 

Välkommen till Tidningen Global!

 

Jan-Åke Eriksson

Chefredaktör