Var ett självständigt Västpapua

motivet bakom ett sabotage av den DC-6:a som kraschade och kostade FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld livet? – Dag Hammarskjöld mördades kort före ett historiskt tillkännagivande, säger Greg Poulgrain, sydostasienhistoriker och författare som menar att Hammarskjölds tidigare medarbetare bekräftar “Västpapuaspåret”.
Klas Lundström granskar Hammarskjölds sista resa.

 

Sedan en dryg vecka tillbaka

pågår det sociala protester runtom i hela Italien. Från Turin i norr till Neapel i söder har ilskna, frustrerade och coronatrötta italienare gått ut på gatorna och begått bärsärkagång. Det har rapporterats om skadegörelse och våldshandlingar. Det har spekulerats i att maffian, högerextremister och fotbollshuliganer ligger bakom. Men faktum är att det handlar om en uppdämd social oro bland stora befolkningsgrupper som nu fått utlopp.

Läs mer här!

 

I Brasilien har delstatsåklagare

i Rio de Janeiro aviserat sina planer på ett åtal av president Jair Bolsonaros äldste son – senatorn Flávio Bolsonaro. Ett åtal som kan bli verklighet i ett läge då tidigare medarbetare redan dömts för korruption och där presidentens egen fru anklagas för mutbrott. President Bolsonaros väg till makten löpte längs löften om korruptionssanering – ett narrativ som bedömare nu menar rinner honom ur händerna.

Läs mer här!

 

Detta och mycket mer i Tidningen Global #259

 
 

Välkommen till Tidningen Global!

 

Jan-Åke Eriksson

Chefredaktör