Läs tidningen
 

Hej Syreprenumerant!

Här kommer ett specialnummer från Syre men också en helt ny tidning! Det är det första magasinet av fem som Syre i år kommer ge ut om våra fokusområden. Nu får du möjlighet att verkligen fördjupa dig i djurrätt, fred, miljö, konspiration och basinkomst.

Basinkomst, även kallat medborgarlön, uppfattas av många som orealistiskt. Men är den det? I vårt grannland Finland tycker man inte det. Där är frågan aktuell på den politiska agendan. Och även i andra länder i världen diskuteras basinkomst, alltså att alla invånare skulle få en summa pengar utan några krav på motprestation.

Idén om basinkomst kastar ett annat ljus på vårt samhälle. Den får oss att ställa filosofiska frågor som: Är arbete alltid önskvärt? Är människan lat eller kreativ? Bör alla ha rätt att uppfylla sina grundläggande behov utan att prestera något i gengäld?

Basinkomsten får oss att blicka framåt. Hur vill vi att framtiden ska se ut? Vad händer när artificiell intelligens, AI, kan utföra allt fler jobb? Vilken roll skulle basinkomst ha i ett samhälle där vi måste anpassa oss till planetens gränser i den alltmer skriande klimatkrisen?

Men ganska snabbt hamnar man i tekniska diskussioner. Om vilken nivå bas-inkomsten skulle ha, vilka av de nuvarande ersättningarna som skulle tas bort, och hur en basinkomst skulle påverka resten av välfärdsstaten. Som en finländsk professor påpekar i detta nummer: ”Basinkomst är i huvudsak en stor skattereform”.

Skatt! Osexigt, kanske någon fnyser. Superintressant, tycker jag! Men om basinkomst är önskvärt eller ej är däremot en svårare nöt att knäcka. Jag ser både möjligheter och risker. Ingen vet ju med all säkerhet hur det skulle bli. Visserligen finns en sorts basinkomst i den brasilianska staden Maricá. Och det verkar faktiskt helt underbart.

Men basinkomsten där finansieras av oljeintäkter – alltså en utomstående källa. I Sverige skulle vi istället behöva kasta om våra befintliga skatter och system, och det är oklart vad det skulle resultera i. Basinkomsten skulle dessutom ligga i händerna på politikerna. Vilken nivå den skulle landa på med exempelvis de partier som nu sitter vid makten?

Samtidigt, problemen är många. Skyddsnätet har alltför stora maskor. Försörjningsstödet är allt för ofta integritetskränkande. Att tuffa på med ökad tillväxt i en värld där vi lever som om det fanns flera jordklot känns helt orimligt. Och allt fler jobbar i otrygga anställningar i den så kallade gigekonomin. Frågan är bara om just basinkomst är lösningen?

Kanske har du ett svar? Om inte hoppas jag att denna tidning kan hjälpa dig på vägen!

Trevlig läsning!


Anna Langseth
Basinkomstreporter

 

PS. Vill du avanmäla detta nyhetsbrev från oss klickar du här och bockar ur Syres veckomagasin under Redaktionens val. Där kan du även anmäla dig till eller ta bort dig från våra andra nyhetsbrev. DS