Ärade läsare,

nu är det Nobeltider och i dag tillkännagavs att fredspriset går till den iranska människorättsaktivisten Narges Mohammadi. ”En oerhörd framgång för alla de kvinnor som har demonstrerat i Iran det senaste året”, sa Sveriges radios Cecilia Uddén i en första kommentar. Ta del av fler reaktioner i nyhetschef Jenny Rönngrens rykande färska artikel.

Samtidigt anklagas iransk polis för att svårt ha skadat en 16-årig flicka i Teherans tunnelbana. Den norska Nobelkommittén gör med sitt val en tydlig markering mot en brutal regim med noll respekt för de mänskliga rättigheterna.

Inte heller i Ryssland står dessa rättigheter högt i kurs, även om de två länderna på många sätt givetvis är helt väsensskilda. Ryssland är ingen renodlad diktatur, men en auktoritär stat med en historia av förtryck som befolkningen har utvecklat olika strategier för att hantera, något som Anna-Lena Laurén, till nyligen DN:s korrespondent i Moskva, förklarar i sin bok Sammetsdiktaturen. För den som vill få en inblick i den säregna ryska mentaliteten är det omistlig läsning.

Den ryska journalisten Marina Ovsjannikova är en dem som fått erfara att man inte ostraffat sätter sig upp mot makten. Ni minns väl hennes protest mot kriget i direktsänd tv? Nyligen dömdes hon till ett långt fängelsestraff, som dock gällde en annan aktion direkt riktad mot Putin. Lyckligtvis flydde Ovsjannikova Ryssland förra året. Läs mer i veckans nyhetsbrev.

Där hittar du också nyheten om att Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter uppmanar världens länder att överväga avkriminalisering av narkotikainnehav för personligt bruk. ”De negativa effekterna av ’kriget mot droger’ bidrar till allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna”, fastslår FN-organet i en rapport. Får man gissa att denna, om den ens når regeringskansliet, kommer att samla damm i en skrivbordslåda medan våra folkvalda är upptagna med att gnugga sina hårdhandskar? 

Passa också på att läsa Astrid Pleijels ledare om hur regeringens besatthet av hårdare tag resulterat i en demokratifientlig budget: ”I svåra tider väljer de att prioritera ner det som håller demokratin levande och satsar på våld och vapen.”

Inte heller mediemångfalden prioriteras. Se nedan hur du kan stötta icke strömlinjeformade medier Syre!

Till nästa gång,

 

 

 

 

Katarina Andersson

Hjälp oss att fortsätta med vår journalistik! Sverigedemokraterna och regeringen har beslutat att från årsskiftet avskaffa presstödet. Det innebär att tidningar som Syre troligen kommer att bli helt utan stöd. Det innebär i sin tur radikala neddragningar redan nu och på några års sikt ett hot mot hela utgivningen. Därför startar vi nu det gröna presstödet: Ett presstöd som inte bygger på ett otryggt stöd från den stat och regering vi granskar, utan från alla som tycker det är viktigt med en frihetlig grön press. Låt inte SD och regeringen tysta Syre! Läs mer om hur du kan bidra här.

Genom att klicka dig in på minst två artiklar en gång i veckan hjälper du också till. Tack!

Tipsa mig om fredsrelaterade ting på katarina.andersson@tidningensyre.se, eller tipsa om allsköns intressanta uppslag till redaktionen@tidningensyre.se.

Vill du inte ha de här veckoutskicken från Fredskollen, klicka här och redigera dina val. Du kan alltid hålla dig uppdaterad på www.fredskollen.se.

 

Fredspriset: ”Solidaritet vårt enda skydd mot diktaturer”

Zoom | – Just nu behöver frihetsrörelsen och kvinnorörelsen i Iran denna internationella uppmärksamhet, nu när regimen med enorm brutalitet försöker slå…
 

Fängelsestraff för krigsprotest i Moskva

Radar– Fred | Den ryska journalisten Marina Ovsjannikova som i fjol protesterade mot Ukrainakriget i rysk tv ska enligt ett ryskt domstolsbeslut avtjäna…
 

"Avkriminalisera narkotikainnehav för personligt bruk"

Radar– Mänskliga rättigheter | FN:organet Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) uppmanar världens länder att överväga avkriminalisering av narkotikainnehav för personligt bruk.
 

Iransk flicka i koma – polis bakom?

Radar– Utrikes | En grupp som arbetar för kurders rättigheter, Hengaw, anklagar iransk polis för att svårt ha skadat en 16-årig flicka i…
 

I ett strömlinjeformat samhälle försvagas demokratin

Glöd– Ledare | ”I svåra tider måste man prioritera”, sa finansminister Elisabeth Svantesson när hon presenterade Tidöpartiernas budgetproposition nyligen. Det låter ju så…