Energi

Stockholms bästa vegomat

Den här veckan ger vi dig Rasmus Klockljungs fem vego-favoriter i Stockholm. Han är en mångsysslare inom mat och veganism och driver sedan 2008 matbloggen Vegologi. Han ligger också bakom Sveriges största veganska restaurang- och kaféguide Veganistan och är krogrecensent på Vegokommissionen.

Lao Wai, Luntmakargatan 74

Det veganska utbudet på Stockholms krogscen har närmast exploderat de senaste åren, men en veteran som står sig starkt i den ökande konkurrensen är Lao Wai. Den veganska sichuanrestaurangen finns inte på sociala medier utan låter maten – och ryktet om den – tala för sig själva. Och som de talar! Den anspråkslösa lilla lokalen är ofta fullbokad, och minst lika populär hos blandkostare som veganer. Den som vill äta lunch här gör klokt i att vara på plats vid öppning, för sedan ringlar kön snart utanför dörren.
Mängder med grönsaker och många sorters sojakött utgör grundpelarna för många av rätterna, och de är makalöst smakrika. Det rekommenderas att ett sällskap beställer flera rätter och delar på dem, på traditionellt vis. Se till att spara plats i magen för efterrätt, för glassarna är riktigt läckra!

Kokyo, Sveavägen 105

Kokyo är en Norrmalmsklassiker, och är inriktad på både japansk och kinesisk mat. Den veganska menyn presenteras föredömligt före den animaliska i menypärmen, och är ungefär lika omfattande. Ägarfamiljen tillverkar egen tofu som används flitigt, och förrätten som består av fem olika varianter är i all sin enkelhet en av de godaste tofurätter jag har ätit, och visar verkligen råvarans mångsidighet.
Kokyo är ett givet val för många middagar med större sällskap, som dessutom kan boka ett separat VIP-rum, tack vare kombinationen av god mat, stort urval och förhållandevis låga priser.

Feca, Torkel Knutssonsgatan 35

I Stockholm finns otaliga italienska restauranger, men försvinnande få har ett veganskt utbud att tala om. När Feca för några år sedan lanserade en hel vegansk meny blev de genast namnet på mångas läppar. Den består av ett dussintal pastarätter, ungefär lika många pizzor, en handfull förrätter samt ett par mindre desserter. En trerätters här blir alltså riktigt mättande. Restaurangen tar dessutom det lika enkla som briljanta greppet att ge både den veganska och den övriga menyn till alla gäster, vilket kan öppna många slentrian-köttätares ögon för det fina djurfria utbudet.

Pastasåserna är riktigt krämiga, och inkluderar klassiker som carbonara och Alfredo. Vegokött används både på pizzor och i pasta, i form av bland annat färs, bacon, kyckling och räkor. Min Feca-favorit är dock den suveräna pizzan med potatis och grillade grönsaker, och även förrättsbruschettan med pesto och tofu är mycket god.

Tokyo Diner, Hötorgshallen

Vegansk sushi i Stockholm innebär i många fall mest gurka och avokado, men Tokyo Diner har förstått vikten av variation. Här används även mango, sparris, sockerärtor och andra råvaror, och de frasiga tempura-friterade bitarna är rent ljuvliga. Restaurangen är belägen vid Hötorgshallens ena ingång, och är ett utmärkt val för lunch i centrala stan.

Trots att de haft vegansk sushi i flera år står det inte på menyn, men fråga efter det och du blir serverad den kanske bästa sushin i Stockholm.

The Artisan, Odengatan 78

Här kan vi snacka om en restaurang som gör skäl för sitt namn! Detta är så långt ifrån en banan- och currypizza som det går att komma. De italienska pizzahantverkarna på The Artisan låter dinkelsurdegen jäsa i tre dygn innan den gräddas till luftiga, höga bottnar. Pizzorna bakas i stora tråg och säljs skurna i fyrkantiga bitar. Många råvaror, däribland mjölet, importeras från Italien, och smakkombinationerna är ofta enkla men delikata. Utbudet varierar ständigt beroende på vad som är i säsong, men det finns alltid en vegansk pizza (om den inte sålt slut för dagen, vill säga, och den risken är stor framåt kvällen).

Här används varken vegansk ost eller köttsubstitut, utan grönsaker, nötter, örter och frukter är stjärnorna, förutom själva degen förstås. Givetvis förekommer inte heller den typiska svenska pizzasalladen här, utan en sallad på The Artisan kan exempelvis innehålla grönkål, kanelpudrade päron, mandel och linser. Oändligt mycket godare!

Även dryckesutbudet bär givetvis en tydlig hantverksprägel, med produkter från utvalda småproducenter.