Energi

Stad i förändring

Stockholm växer mer än någonsin och inom ett par år beräknas vi vara en miljon invånare. Hur planeras det för den snabba utvecklingen, hur ska Stockholm växa hållbart? Staden satsar nu på att informera oss invånare för att vi ska veta vad som händer och varför.

Enligt Stockholms stads senaste medborgarundersökning som genomfördes förra året är fler än hälften av stockholmarna, 60 procent, positiva till att Stockholm växer och 80 procent är positiva till bostadsbyggandet. Mycket pågår i staden och en del kan upplevas som krångligt men det finns även positiva aspekter och detta vill staden berätta om. Utgångspunkten är att vi invånare ska få tydlig information om de bygg- och renoveringsprojekt som pågår. För att vara transparenta i sitt arbete med hur Stockholm växer och hur det påverkar de platser du bor och rör dig på tar staden till olika sätt att kommunicera. Ett är med en nystartad podd, Stockholm växer.

Podd om utveckling

Stockholm växer är en podd som handlar om var, när och hur Stockholm kommer att utvecklas den närmsta framtiden och ska ge ett vardagsnära perspektiv och förståelse för förändringarna. Varje avsnitt är inriktat på ett tema och en plats där programledaren Fritte Fritzson tillsammans med medarbetare och experter från Stockholms stad ger oss en inblick i stadens utveckling. De berättar om några av platserna i det framtida Stockholm där vi kommer att få se stora förändringar.

– Vi tar utgångspunkt i det som stockholmarna är mest intresserade av, nämligen ”vad händer runt mig” och vill samtidigt ge en överblick om vad som byggs och planeras i Stockholm nu och framöver, säger Anna Klynning, kommunikationschef på stadsledningskontoret i Stockholms stad.

I det första avsnittet medverkar Ingela Lindh, Stockholms stadsdirektör, och före detta stadsarkitekt Per Kallstenius som diskuterar hur stort Stockholm ska bli och hur vår framtida stad kan komma att se ut. Avsnittet utgår från city och fortsätter utanför tullarna, en innerstad och ytterstad som binds samman.


Före detta stadsarkitekt Per Kallstenius och Stockholms stadsdirektör Ingela Lindh i studion med programledaren Fritte Fritzson. Alex Zeeman

Medborgarnas röster

Även stockholmarna själva får chans att komma till tals. I varje avsnitt hörs röster från stan som kan ställa frågor eller ge reflektioner genom de flygande reportrarna Åsa Jackson och Martin Ottosson. I ett avsnitt hör vi Östbergabon Jonas som är positiv till områdets stora utveckling. Östberga har föreslagits få 2 500 nya bostäder och med det förskolor och annan kommunal service. Jonas påpekar att tunnelbanan är efterlängtad, likaså bättre närservice vilket ett ökat invånarantal bör ge.

Podden ska även ge information om stadens hållbarhetsarbete. Vi behöver minska vårt ekologiska fotavtryck och för staden handlar det om allt från byggande och förvaltning av bostäder till invånarnas livsstil. Klimatet kommer särskilt på tal i ett program om Norra Djurgårdsstaden som är en miljöprofilerad stadsdel med extra hårda krav på hållbara lösningar.

”Vi gynnar kollektivtrafik och utvecklar cykelstråk, vi satsar på grönska och på att bygga ihop staden.”

Anna Klynning

– Det finns en plan för hur Stockholm ska växa hållbart. Vi gynnar kollektivtrafik och utvecklar cykelstråk, vi satsar på grönska och på att bygga ihop staden, säger Anna Klynning.

Några avsnitt har hunnit att släppas och enligt Anna Klynning finns det ett stort intresse för stadsutveckling bland stadens invånare. Planen är att släppa ett nytt avsnitt varje måndag under sammanlagt tio veckor.

– Förhoppningsvis kommer lyssnarna att ta med sig saker om vad som händer i enskilda områden inom Stockholms stad, men också väcka tankar kring mer generella frågor som hållbarhet, trygghet och identitet, säger programledaren Fritte Fritzson.


Åsa Jackson intervjuar en av Stockholms invånare. Mattias Prodromou Dahlqvist

Alla kan bidra

Podden är en del av webbplatsen, vaxer.stockholm.se där mer information om till exempel särskilda projekt eller programområden finns. Utställningar, filmer och annan info kommer att kunna hittas där men även i Stockholmsrummet på Kulturhuset. Där finns det som nog lockar mig mest, att se Stockholms framtida bostadsområden i virtual reality och en stor modell över staden. Över modellen ligger ett glasgolv så varför inte göra ett besök där och redan nu ta en promenad i, förlåt – på, vår kommande stad.