Energi

Reuse and recycle

Engelska modeord utan mening? Nåja, engelskans intrång i svenskan kan en tycka mycket om men återvinning och återanvändning ökar. Välbehövligt och vad kan du göra för att vara med?

Svensken är generellt sett duktig på att återvinna. Vi ligger högt på flera områden. Burkar återvinns till 90 procent och material som glas och papper släpar folk utan allt för mycket knussel till återvinningsstationerna.

Ett område det tyvärr är lite lägre siffror på är textil. Varje år slänger svensken hela 7,5 kilo kläder, kläder som ofta är fullt användbara och skulle kunna användas igen. Inte alls bra med tanke på den stora klimatpåverkan kläder har. För att producera ett par jeans går det åt 11 000 liter rent sötvatten och 1,9 kilo kemikalier. Föreställ dig vilken påverkan alla de kläder du köper varje säsong har.

Gammalt hederligt vett

“Jag återvinner” tänker du, och det är bra. Men innan dina saker, oavsett material, går till återvinning bör de i mesta möjliga mån återanvändas. Reuse är i själva verket gammalt hederligt vett. Förr var det ingen som tvekade om att använda produkterna så länge som möjligt eller att ge eller sälja dem vidare.

Ett trevligt och alldeles perfekt sätt att ge sina saker möjlighet att leva längre och komma till nytta är loppisar. Några välkända är Drive-in-loppis på Solvalla och i Täby som har funnits i många år. Du packar helt enkelt en bil med det du inte längre behöver och åker dit och har bilen som försäljningsplats.

Smidigt och med möjlighet till god förtjänst tack vare att det brukar vara välbesökta loppisar.

Gigantiska loppisgator

Aspudden är en plats som har blivit omtalat för sin succéloppis med tusentals besökare. Och nu är det dags igen för Hägerstensvägen, mellan Aspuddens och Örnsbergs tunnelbanestationer, att förvandlas till en gigantisk loppisgata. Tidigare år har det bjudits på festivalstämning i trängseln, trångt men hjärtligt.

I år kommer denna tvåkilometersloppis att gå av stapeln den 10 september. Alla som bor i området får sälja, men folk från hela stan beger sig dit för att handla. Försäljarna brukar sälja fika så du reder dig under dagen. För räkna med att det tar tid. Det gör det att trängas för återanvändingens möjligheter och lyckan i att ha tur att fynda till både stora och små.

Lokala initiativ

En positiv utveckling är att det i olika delar av stan tas initiativ till aktiviteter som bidrar till återanvändning. På Karlaplan arrangeras loppisar varje lördag fram till sista september. I Jakobsberg satsas det särskilt på barnen den 17 september då det arrangeras en bakluckeloppis helt tillägnad barn- och ungdomsprylar. Detta kan vara rätta tillfället att få tag på vinterkläder i rätt storlek till sina barn.
Den 16 september arrangeras det hemmaloppisar i Trollbäcken där villaägarna i trakten använder sina egna tomter som försäljningsplats. Förra året var det över 100 försäljare i området som deltog.

Egna, lokala initiativ tenderar till att knyta samman folk och bidra till social förbättring. Folk lär känna varandra, delar med sig av saker och erfarenheter. Kolla in vad som händer i ditt kvarter, hittar du inget, prata med grannarna och arrangera något.

Tänk inte sopor

Nästa gång du tar fram något som du inte längre vill ha, sälj eller ge bort det. Tänk inte sopor. Att ett plagg i nyskick inte ska slängas borde vara självklart men även det som du inte tycker är något att ha kan ha betydelse för andra. I sista hand, återvinn! Lämna det vidare för möjlighet att ta vara på materialet. Att göra det till en god vana innebär mycket för vår hårt ansträngda planet. Om du skapar goda vanor för dig själv blir det också en självklarhet för kommande generationer.