Radar – Nyhet

Katarinaklockor slog för barns rätt

Vapenexport och utvisningar av unga strider mot barnkonventionen. Det menar Katarina församling som lät kyrkklockorna ringa på årsdagen av barnkonventionen.

I måndags var det 28 år sedan barnkonventionen antogs. Det uppmärksammade Katarina församling genom att ringa klockorna i Katarina kyrka  och Allhelgonakyrkan.

Sverige bryter mot barnkonventionen, trots att den är på väg att göras till svensk lag, menar prästen Fredrika Gårdfeldt.

– Barnkonventionen följs inte när vi utvisar unga till Afghanistan och andra farliga länder. Många av dem var barn när de kom hit, säger hon.

Många av de unga som hotas av utvisning befinner sig i en mycket utsatt situation, påpekar hon. Inte minst de som fyllt 18 och förlorat sina boendeplatser.

– Många lever på gatan och nu kommer vintern. Det finns ett akut behov av frivilliga familjehem, säger Fredrika Gårdfeldt.

Hon är också samordnare för Katarinauppropet som uppmanar till en human flyktingpolitik och ett stopp för svensk vapenexport. De båda frågorna hör samman, menar Fredrika Gårdfeldt.

– Det är en sjuk cykel. Vi säljer vapen, bidrar till krig i världen, människor flyr och sedan vill vi inte hjälpa till och ta hand om dem som kommer, säger hon.

Andra artiklar från Syre Stockholm

Karolinskas direktör säger upp sig

Radar – Nyheter Melvin Samsom, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset (KS), har lämnat in sin avskedsansökan. Han rekryterades till posten 2014 för att leda den stora…

Hög tid för vintersådden

Radar – Nyheter Snart hög tid att plocka ihop utemöbler, trädgårdsgrejer och resterna av sommarens odling. . . Men misströsta inte – odlingssäsong nummer två…

Snart tuffare krav på friskoleägare

Radar – Nyheter Utdrag ur brottsregistret. Koll hos Skatteverket och Kronofogden. De som vill äga och driva friskola kommer att bli granskade från och…

Älg skjuten på Södermalm

Radar – Nyheter Tidigt på tisdagsmorgonen på Södermalm i Stockholm var Marcus Pettersson på väg för att lämna sin hund hos dagmatten när…

Fastighetsjätte tar över i Slakthusområdet

Zoom Kontor, bostäder, handel och kultur. Det ingår i planerna för Slakthusområdet. Fastighetsjätten Atrium Ljungberg har siktet inställt på en omdaning…

Pris mot mutor, diktatur och ökenutbredning

Radar – Nyheter De har fått till över 300 fällande korruptionsdomar, fängslats för sin kamp för mänskliga rättigheter och hindrat ökenutbredning i Afrika.

Han har hjälpt tre från döden

Radar – Nyheter Utan naloxon hade Markku Virtanen sannolikt inte varit i livet i dag. Nyligen räddade han själv en kamrat med hjälp av nässprejen som…