Radar – Nyhet

Götaplatsen nu ett byggnadsminne

Nu är hela Götaplatsen byggnadsminnesförklarad, efter ett beslut från länsstyrelsen. Tidigare i år blev Göteborgs konstmuseum och delar av Götaplatsen byggnadsminne, och nu utökas alltså skyddet till att omfatta även Stadsteatern, Konserthuset och Konsthallen.

I sin motivering skriver länsstyrelsen bland annat att Stadsteatern är ett av få exempel på art deco-stilen i Göteborg och att Konsthallen har höga arkitektoniska och konstnärliga värden både invändigt och utvändigt.

– De här byggnaderna uppfördes under en tid när man hade höga ambitioner när det gällde både materialval och gestaltning och de har alla mycket höga kulturhistoriska värden och är därför viktiga att bevara inför framtiden, säger Boel Melin, byggnadsarkivarie och projektledare inom byggnadsvård på Higab, till Vårt Göteborg.

Konsthallen ritades av Sigrid Ericson och Arvid Bjerke och byggdes i början av 1920-talet. Stadsteatern och Konserthuset byggdes ungefär tio år senare efter ritningar av Carl Bergsten respektive Nils Einar Eriksson.

Andra artiklar från Syre Göteborg

Gammal lyx är lyxigare

Krönika

Lotta Sjöberg

Energi

Hallå där! ...

Energi

Växande intresse för humle

Zoom På kommunens testbäddar i Angered har trädgårdsentreprenören Tony Johansson planterat 200 humleplantor, med siktet inställt på Göteborgs lokala ölproducenter. Som ny ordförande i Svenska humleodlareföreningen vill han bidra till att svensk humleodling får en renässans. Och på mikrobryggerierna är man försiktigt positiv.

”FN-systemet har svikit Myanmars folk”

Radar Efter att en ny rapport presenterats om människorättssituationen i Myanmar är det fortfarande oklart vad som blir nästa steg för att utkräva ansvar och rättvisa.

Kollaborativ ekonomi bakom friluftsfestival

Radar Nu på lördag 15 september arrangeras Göteborgsområdets enda festival för utomhussporter och folkhälsa – Ale Outdoor. Besökarna kommer kunna prova allt från SUP-yoga till att ”normtesta” sin relation. Bakom arrangemanget står ett unikt arbetssätt som bygger på delningsekonomins principer.

SD ökar i hela Göteborg

Radar