Zoom

Fastighetsjätte tar över i Slakthusområdet

Stockholms stads visionsbild över Rökerigatan som är en del av Slakthusområdet.

Kontor, bostäder, handel och kultur. Det ingår i planerna för Slakthusområdet. Fastighetsjätten Atrium Ljungberg har siktet inställt på en omdaning och har slutit avtal med Stockholm stad. Företrädare för technomusikscenen tycker staden missar chansen att skapa ett centrum för musik– och klubbliv.

Atrium Ljungberg äger kontor och köcentrum i Sveriges fyra största städer. Farsta centrum och Söderhallarna är två exempel. 8 miljarder kronor vill bolaget nu investera i Slakthusområdet, väster om Globen och Tele 2 arena.

Atrium Ljungberg vill både köpa upp befintliga fastigheter och bygga nytt. Fram till 2030 siktar bolaget på att förfoga över 200 000 kvadratmeter i området. 40 procent ska vara kontor, 25 procent hyres– och bostadsrätter och resten en blandning av handel, hotell– och restuarang, kultur och utbildning.

Sedan flera år finns ett klubb– och musikliv i området, framförallt inriktat på elektronisk musik i olika former. Nattklubbarna Kvarteret och Slaktkyrkan är två exempel. Här spelas främst techno och annan elektronisk musik, men också genrer som pop och hip hop.

Ty Tugwell är verksam som DJ. Han tycker, liksom det lokala Technopartiet där han är engagerad, att Slakthusområdet har potential att bli ett levande centrum för nattliv och musikskapande. Att det ligger åtskilt från bostäder gör att man skulle kunna ha högljudd verksamhet utan att någon skulle störas, menar han.

– I nästan alla storstäder finns det något område som bara är till för nöje, där ingen bor och man kan vara hur länge man vill på nätterna, säger han och nämner Meatpackning district i New York som ett exempel.

Han menar att ett sådant område skulle göra Stockholm till en mer attraktiv stad, både för de som bor här och för besökare.

– Den kommer som turist till Stockholm idag har ingenstans att ta vägen. Om man säger ”gå till Stureplan” kommer du inte in, för du känner ingen där.

Stockholms stads översikt över området
Stockholms stads översikt över området.

Ty Tugwell tycker också att det saknas utrymme för musikskapare som är för gamla för Fryshuset eller andra ungdomsverksamheter.

– Det finns ingen plats för den som är trettio eller fyrtio och gör musik på sin fritid.

Stockholm stads projektledare Patrik Dahlin menar att det finns fördelar med att teckna avtal med en stor aktör som Atrium Ljungberg.

– Vi vill ingå ett långsiktigt samarbete med en stark stadsutvecklare, säger han.

Patrik Dahlin poängterar också att kulturverksamhet lyfts fram i Stockholms stads vision för området. Tillsammans med mat och nöje utgör det ett av tre ”ben” som staden vill ska karaktärisera Slakthusområdet. Samtidigt är ingenting hugget i sten i det här skedet av processen.

– Den detaljerade diskussionen om vad som är möjligt i varje kvarter har vi framför oss, säger Patrik Dahlin.

I slutet av augusti tecknades en avsiktsförklaring mellan Stocholm stad och Atrium Ljungberg som innebär att de inleder förhandlingar. Under de första månaderna 2019 kommer kommunfullmäktige att ta ställning till bland annat skarpa avtal om markanvisningar och överlåtelser av befintliga fastigheter. Ännu så länge har det funnits en bred enighet om huvudinriktningen för området.

Diskussionerna om framtiden för Slakthusområdet har pågått under flera år. Bland annat fanns långt framskridna planer på ett Ikea-varuhus. Men 2015 backade möbeljätten för att de inte var nöjda med placeringen av den nya tunnelbanestationen Slakthusområdet. Företaget ansåg att stationen, som ska ersätta de nuvarande Enskede gård och Globen, skulle ligga alldeles intill varuhusets entré.

De företag i köttbranschen som idag huserar i Slakthusområdet ska Stockholms stad erbjuda plats i ett nytt ”livsmedelscentrum”. I vår väntas kommunfullmäktige besluta att staden ska bygga ett sådant i Farsta.