Radar · Nyhet

Designvecka sätter ljus på miljö

På måndag inleds den årliga designveckan i Stockholm. Mängder av nya produkter kommer att vara i blickfånget, men också i denna bransch blir hållbarhet en allt viktigare aspekt.

Formgivning förknippas med både tidlöshet och trender. Är en miljömedveten möbelindustri bara en fluga?

– Hållbarhet är inte en trend utan lika självklart som företagets ekonomi. Det finns ingen återvändo, det är ett minimikrav för företag att arbeta med i dag, säger Nina Ekelund, generalsekreterare för Hagainitiativet, ett företagsnätverk som arbetar för att minska företags klimatpåverkan.

Hon deltar i en av designveckans punkter på Stockholmsmässan där hon kommer att tala om hur vi kan konstruera möbler för en hållbar framtid.

– Det finns mycket plaster och andra skadliga ämnen i möbler, men trä är ju ett fantastiskt bra sätt att binda koldioxid. Hemma hos folk står det fortfarande möbler från 1600-talet. Att tänka långsiktigt är att göra möbler som håller.

De avgörande faktorerna ifråga om möbler är produktion och materialval, säger formgivaren Emma Olbers.

– Produktionen orsakar utsläpp i luft och vatten. Det spelar roll var du producerar, att inte använda kolkraft till exempel. Sedan kan du se till att möblerna är lätta att underhålla, att det är material som slits snyggt.

Frågan om konsumentmakt brukar kunna bli en het potatis. Emma Olbers och Nina Ekelund är överens om att både formgivare, producenter och konsumenter har ett ansvar; vi kan fundera över en produkts livslängd innan vi köper den.

Missgynnar det inte tillverkaren om produkten är för hållbar?

– Möbelindustrin kanske förändras genom radikal innovation. Folk kanske inte behöver köpa möbler längre fram eller hyr om man vill ha omväxling. Vi går mot mindre tillgångar, vi är fler människor på jorden. Vi måste fråga oss vilken vår roll är i framtiden, säger Nina Ekelund.