Radar · Nyheter

Politik och aktivism på årets Kulturnatt

Extinction rebellion-aktivister spelar döda vid Riksdagen 15 april.

Under Kulturnatten på lördag håller 170 kulturaktörer gratis nattöppet för att visa upp sina verksamheter. Bland de 700 programpunkterna finns flera med politiskt innehåll, däribland en musikföreställning för klimatet och en djupdykning i politikers varumärkesbyggade.

Den 27 april håller kulturinstitutioner, gallerier, teatrar, museer, studios, spelhallar, bibliotek med mera öppet från klockan 18 till midnatt.

På Mäster Olofsgården, en ideell förening belägen i en hemgård i Gamla stan, blir det möjlighet att testa kör-workshop med #choirsforfuture-ledaren Cecilia Q Öhrwall samt Samuel Jarrick. Den som vill får sedan medverka i föreställningen ”En musikalisk resa för klimatet”. Uppträdanden varvas med att prova på-teater och dans.

Operasångaren Samuel Jarrick, även klimataktivist, är glad för att klimatfrågan finns med på kulturnatten.

– Klimatfrågan syns och hörs mycket mer nu än bara för ett år sedan och har börjat äta sig in i samhället och i berättelserna som vi omger oss med, säger han.

Samuel Jarrick, operasångare och klimataktivist – här med Extinction rebellion – håller i körworkshop på Kulturnatten
Samuel Jarrick, operasångare och klimataktivist – här med Extinction rebellion – håller i körworkshop på Kulturnatten. Foto: Jana Eriksson/XR

Han är engagerad för att motverka klimatkrisen men betonar vikten av hopp och samarbete.

– Jag har mindre panik utan känner mer sorg. Det är svårt att se hur en stor omställning ska gå till. Samtidigt som vi är många som vant oss vid tanken på att det ser mörkt ut så finns det ett hopp och en mening med att arbeta för omställningen samt hitta kreativa uttryckssätt och samarbetsformer för att försöka förbereda oss för kriser.

Samuel Jarrick är också medlem i det systemkritiska aktivistnätverket Extinction rebellion, där de senast under demonstrationen utanför riksdagshuset uppvisade en berättelse.

– Vi gjorde en die-in till [Georg Friedrich] Händels Dagen är nära, som ofta sjungs på begravningar. Musik med en nyskriven, väldigt sorglig text kopplad till massutdöendet av arter sjöngs av alla aktivisterna som låg som döda i gången mellan riksdagshusen. Så ringde väckarklockan och de döda reste sig sakta till sången People gonna rise like the water. Budskapet var sörj inte, engagera er, säger han.

Kulturnatten anordnades första gången år 2010 och är ett samarbete mellan Stockholms stad och Stockholms Kulturliv. Ett annat inslag med politiska förtecken är ett föredrag av forskaren Birgitta Wistrand på Riksdagsbiblioteket. Rubriken är Älska eller älskas i politiken: makt och känslor i politiska biografier, även är även titeln på en bok Wistrand skrev tillsammans med kollegan Margaretha Fahlgren 2018.

Tidigare var Wistrand riksdagsledamot för Moderaterna i Stockholms kommuns valkrets, därefter disputerade hon vid Uppsala universitet, där hon i dag forskar.

– De flesta politiker vill inte säga att de är känslosamma trots att vi kan se att känslor är avgörande för politiken. Många politiker vill framstå som objektiva och sakliga. Men framgångsrika politiker som Birgitta Ohlsson (L) och Pär Nuder (S) tar till exempel båda upp i sina böcker besvikelse över att de inte fick tillräckligt med uppskattning, säger Birgitta Wistrand.

Birgitta Wistrand håller föredraget ”Älska eller älskas i politiken: makt och känslor i politiska biografier” klockan 22
Birgitta Wistrand håller föredraget ”Älska eller älskas i politiken: makt och känslor i politiska biografier” klockan 22.30. Foto: Martina Holmberg / TT

Utifrån de 70-tal biografier, som studerades, kunde de dra den generella slutsatsen att män skrev mer om sin egen betydelse för partiet medan kvinnor i högre grad vävde in även privatliv.

Genom att skriva sin egen berättelse kan politikerna välja vad de lyfter fram.

– I dag ser vi också att politiker bygger upp sitt varumärke alltmer. Tidigare bar Gudrun Schyman som ledare för Vänsterpartiet till exempel röda kläder i debatter. Men nu stannar det inte vid att [EU-kandidaten] Tomas Tobé (M) byter kostym och slips mot en tröja, utan det handlar om alltifrån vad en ska säga till vilka frågor som ska drivas och vilka personlighetsdrag som ska lyfts fram, allt för att gå igenom rutan, säger hon.

Mycket handlar om bygga upp sitt varumärke och att bli uppskattad av det egna partiet, enligt henne. Samtidigt understryker hon att politiken också är en unik möjlighet att påverka samhället.

– Genom mitt föredrag vill jag gärna väcka tankar om vad vi kan göra för påverka till exempel inom politik eller andra rörelser. En person som representerar något större än det egna jaget, som annars dominerar i dag, är Greta Thunberg. Hon satsar på något som hon tror på, säger hon.