Radar · Nyheter

”Vi vill bli stadsbönder”

Tina Bennet (röd mössa) och Hanna Valentin vill återskapa kontakten mellan konsumenter och odlare.

I år startar andelsjordbruket Gröna udden på Elfviks gård på nordöstra Lidingö.

Trädgårdsmästarna Tina Bennet och Hanna Valentin träffades på trädgårdsmästarutbildningen på Ekerö, och insåg snabbt att de delade en önskan att bli ekologiska stadsbönder.

– Vi vill vara ute hela dagarna och jobba med det vi älskar. Vi har också ambitionen att förändra vårt förhållningssätt till maten. Dagens industriella matproduktion är extremt sårbar och långt borta från oss människor, säger Tina Bennet.

Nu startar de andelsjordbruk på Elfsviks gård på Lidingö. Det innebär att kunder prenumererar på ett visst antal grönsaksleveranser per år, som de betalar i början av året. På så sätt garanteras bonden inkomst även före skörd.

– I dag existerar för det mesta ingen relation mellan bonden och konsumenten. Hos oss kan man åka och hälsa på och få vara med på arbetsdagar. Om vi har en närmare relation till maten blir vi mer medvetna och svinnet minskar, tror Tina Bennet.

Foto: Privat
Foto: Privat.

Första säsongen kommer tio hushåll att kunna prenumerera på en kasse i veckan under tio veckors tid, för 2 500 kronor. Innehållet i kassen, som hämtas på Elfviks gård, är tänkt att täcka behovet av grönsaker för fyra personer i fyra dagar.

Räcker det för den som äter växtbaserat?

– Vi levererar det gröna i måltiden, men om du är vegan kommer du att behöva lägga till en del. Till nästa säsongs kassar kommer en vegan bidra med recept, säger Tina Bennet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV