Radar · Nyheter

Kina förnyar sin resevarning till Sverige

Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT | Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou och hans medarbetare.

Kina förnyar sin varning till kinesiska turister i Sverige och uppmanar sina medborgare att vara försiktiga. De bortkörda kinesiska turisterna i Stockholm har etsat sig fast – och en diplomatisk lösning på den svensk-kinesiska krisen ser ännu inte ut att vara i sikte.

Det var i början av september som relationen mellan Sverige och Kina fick sig en rejäl törn. Upprinnelsen till sprickan började när Kina reagerade på en avvisning av kinesiska turister från ett vandrarhem i Stockholm.

Sällskapet, en kinesisk man som tillsammans med sina föräldrar besökte Stockholm, dök upp en dag för tidigt på vandrarhemmet som inte hade några rum lediga. Men de kinesiska turisterna vägrade lämna vandrarhemmets lobby och blev enligt flera vittnesmål aggressiva mot personalen.

Till sist tillkallades polisen som avvisade sällskapet och släppte av dem vid Skogskyrkogården i Stockholm, i närheten av en tunnelbanestation.

Turisterna grät och skrek, kinesiska medier skrev spaltmeter om polisens behandling av besökarna – och Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, krävde en svensk ursäkt och kompensation till turisterna.

Avvisningen ledde till 130 miljoner visningar och 85 000 inlägg på Weibo, en kinesisk motsvarighet till Twitter, enbart under de två första veckorna i september.

Men det slutade inte där. Medan det officiella Sverige inledningsvis var tyst om kritiken mot polisens avvisning av den kinesiska familjen, valde Peking att ta i med hårdhandskarna.

En varning gick ut till kinesiska besökare i Sverige – och den har nu lite drygt tre månader senare förnyats, skriver South China Morning Post

Enligt kinesiska ambassaden i Stockholm, som varnar för säkerhetssituationen i Sverige, ska det ha inträffat flera incidenter rörande stölder och rån som involverat runt 40 kinesiska turister sedan september månad. Resevarningen gäller fram till den 22 mars 2019, skriver ambassaden på sin webbplats.

För Sverige är kinesisk turism en växande inkomstkälla. Gruppen är den nionde största sett till antalet övernattningar, 365 000 i fjol, en ökning med 13 procent på bara ett år, enligt Statistiska centralbyrån.

Kinesiska hotellnätter i Sverige

Antalet kinesiska gästnätter i Sverige har ökat markant de senaste åren. På de fem senaste åren har antalet nästan fördubblats:
2017 342 134
2016 302 277
2015 237 966
2014 181 726
2013 172 017
2012 146 856
Källa: Tillväxtverket/SCB