Radar · Nyheter

Träd i staden lagrar mer koldioxid än väntat

Nackareservatet, sett genom myggnätet i en campingsovsäck.

En ny studie från University College London visar att träden i stadsnära skogar kan lagra mer koldioxid än man tidigare har trott.

När man talar om att skydda skogar för klimatets skull handlar det ofta om regnskogar. Men även skogar i städer i tempererade zoner tar upp en hel del koldioxid, enligt en ny studie.

Forskare från University College London har undersökt hur mycket koldioxid som lagras i träden i stadsdelen Camden i London. Resultaten visar att träden lagrar mer än tidigare studier har gett anledning att anta, skriver miljöwebbtidningen Mongabay.

Forskarna skriver att ”fast städernas andel av den globala biomassan är relativt liten på grund av det begränsade utrymmet är en del stadsskogar nästan lika täta som tropiska och tempererade skogar. Därför kan man knappast överskatta vikten av att bevara dessa skogar som koldioxidsänkor, speciellt lokalt”.

En av forskarna, Phil Wilkes, säger till Mongabay att forskargruppen vill använda sina metoder för att uppskatta hur mycket koldioxid som lagras i träden i andra städer runt om i världen. De hoppas kunna bidra till en djupare förståelse för trädens roll i staden och påverka framtida stadsplanering.