Hej Syreprenumerant!
Syres nya magasin är ute, som vanligt kan du läsa det digitalt här, och den här gången handlar det om visioner.
Vadå visioner? Himlen är himmelsblå och den blommande häggen sveper in världen i vår på väg att bli sommar. Kan det bli bättre än så här?
Jo, världsläget lämnar ju en del övrigt att önska. Så pass att vi tycker det är dags för en tidning om positiva framtidsbilder och idéer som kan tända ljus i mörkret. Därför ägnar vi det här numret av Syre åt just visioner.
Kan vi leva ett gott liv inom planetens gränser, och hur kan det i så fall se ut? Är nerväxt en bra lösning – alltså ett tillstånd där den monetära ekonomin inte växer utan snarare krymper? De frågorna har Anna Langseth diskuterat med forskare och andra som har tankar om saken. Bland annat Alf Hornborg, som tror att det går – om vi uppfinner en ny välfärd.
I Tomelilla testar kommunen munkmodellen, en metod som ska vara till hjälp för att balansera människornas behov mot planetens. Ossian Sandin och Anna Langseth har undersökt hur det funkar, vad som händer, vilka problem som finns och vilka möjligheter som öppnar sig.
Klimatkrisen, finns det någon som vågar hejda den? Är det politiskt möjligt? Politikerna i riksdagen verkar inte tro det, men det finns en undersökning som de borde läsa. De allra flesta är för klimatarbete, och en stor del av befolkningen kan tänka sig att gå ganska långt. Läs mer i Zoomet om klimatvisioner.
Att starta ett nytt parti kan vara ett sätt att förändra politiken, när de gamla partierna tycks köra ner i samma diken om och om igen. Det startas fler nya partier än man någonsin hör talas om, och en del får stor betydelse. I Benita Eklunds Zoom berättar Gissur Ó Erlingsson, professor i statsvetenskap, att de nya partierna vitaliserar demokratin. Vi får också följa med när nybildade Tillsammans har möte och höra deras tankar om vad samhället behöver.
I USA går mörkret i orange. Människor deporteras och fängslas i massor utan att man ens undersöker om de har tillstånd att vara i landet eller om de har begått brott. Presidenten kör över både kongressen och domstolarna, försöker detaljstyra universiteten och … man kan fortsätta hur länge som helst. Motståndet har sett lite trevande ut, men Daniel Vergara berättar i sitt USA-Zoom att det rör sig under ytan.
Författaren och samhällskritikern Minna Salami vill ge känslorna plats i visionerna. Förnuft och känsla är inte motsatser för henne, snarare sidor av samma mynt. Katarina Andersson har talat med henne om det, om begrepp som behövs i samhällsdebatten och mycket annat.
I En syl i vädret skriver jag om Utopia och ordet utopi, som myntades av den motsägelsefulle 1500-talsförfattaren Thomas More. Han är i sig intressantare än han fick bli i texten, så läs gärna mer! Tanken med ordet var egentligen aldrig att det skulle stå för något ogenomförbart.
Det är mycket mer också – men resten får du upptäcka på annat vis. Ta med dig tidningen ut och läs den under ett träd, till exempel. Och diskutera den med en koltrast, en humla eller kanske någon som går förbi.

Malin Bergendal
Ledarskribent och debattredaktör
|