Tidningen Global fyller 400 nummer!

Och det firar vi med en helt ny hemsida. Vi ökar vår bevakning med nya spännande samarbeten med redaktioner världen runt. Och med dagliga nyhets-uppdateringar. Följ oss på tidningenglobal.se.
Du behöver nytt lösenord för att logga in. Det gör du på tidningenglobal.se/skapa-konto/.
Varmt välkommen in! 😉

 

AP1 kritiseras för aktieinnehav i bolag kopplat till MR-brott i Västpapua

Klas Lundström fortsätter sin granskning av Första AP–fonden efter avslöjandet om aktieinnehav i det indonesiska gruvbolaget Antam och deras människorättsbrott i samband med gruvprojektet i Västpapua.
– Vi kan inte förbli tysta och rädda, eller vara rädda för att försvara vår värdighet och framtiden för våra förfäders marker, säger Socratez Yoman, ordförande för Västpapuas baptistkyrkoförbund.
Läs om Första AP-fonden.

 

Så sent som i december

förra året stod Dimitrij Muratov, chefredaktör för den oberoende ryska tidningen Novaja Gazeta, i talarstolen vid norska akademien i Oslo och försvarade det fria ordet i egenskap av mottagare av Nobels fredspris. Ett kvartal senare meddelar han att Novaja Gazeta tystnar med sin rapportering – så länge kriget i Ukraina pågår.

 

Karibiska medlemmar i Brittiska samväldet

uttrycker önskan om att bryta med Storbritannien, sin forna kolonialmakt vars monark har förblivit officiellt statshuvud. Denna önskan får oväntat stöd – inifrån kungahuset – samtidigt som krav höjs om offentlig ursäkt och kompensation för övergrepp begångna under kolonialepoken.

 

Kanske har ni hört talas om

ett land där journalister mördas under mystiska omständigheter? Där människorättsorganisationer förbjudits av en nationalistisk högerledare, som i allians med rika affärsmän fört landet i en alltmer auktoritär riktning? En stingslig stormakt som präglas av sentimental nationalism och drömmar om fornstora dagar?
Henrik Jalalian skriver ledare om En stingslig stormakt.

Globala nyheter – nu viktigare än någonsin!

Vi ger dig nyheterna, reportagen, analyserna – från hela världen. Passa på att prenumerera – nu endast 49 kr/mån!

 

 

Välkommen till Tidningen Global nummer 400 och vår nya hemsida!

 

Jan-Åke Eriksson

Chefredaktör