Överlevnad mot alla odds

Centralasien är en på många sätt beslöjad region, inklämd mellan stormakter som Ryssland och Kina, medialt undanträngd av närliggande Mellanöstern och konfliktens Afghanistan. 1991, efter Sovjetunionens fall, blev Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan självständiga nationer, även om samtliga länder på olika sätt tvingats leva med politiska och ekonomiska konsekvenser efter 70 år av satellitstyre från Moskva. Genom alla år och samhällsskick – tsarväldet, sovjetregimer och numera självständiga nationer – har regionens nomader tvingats uppfinna nya sätt att överleva och finna en identitet i de nya, allt som oftast toppstyrda tidevarven.
Läs Klas Lundströms andra del i serien om Centralasien.

 

"Ett katastrofrecept”

Indonesien är mitt uppe i en huvudstadsflytt – och landgrabbing för att bana väg för storskalig guldutvinning. Projektet heter Wabu Block och rör guldfyndigheter i Västpapuas centrala högländer, en region kantad av väpnad konflikt, markkonfiskeringar och tvångsförflyttning av civila, enligt källor som Tidningen Global talat med.
Läs Gruvplaner i krigets Västpapua ”ett katastrofrecept”

 

Framtiden kommer att handla om mat.

Det är viktigt att inse att det konventionella jordbruket sätter bönder i en position av total beroende. Först och främst gäller det de kontinuerliga insatserna för att upprätthålla jordbruket, alltså allt det där som vi ser som normalt inom jordbruket idag. Så som frågan om bränsle, i en värld där fossila bränslen blir bara dyrare och dyrare. Eller andra dyra produkter som bekämpningsmedel och konstgödsel, som hjälpt till att försätta oss i dagens globala klimat- och miljökris.
Daniela Portocarrero skriver om Framtidens bönder.

Prenumerera – nu endast 49 kr/mån!

 

Fler nyheter, reportage, essä, ledare och krönikor i Tidningen Global #398

 
 

Om en vecka lanserar vi nya webben! Med dagliga uppdateringar av nyheter. Häng med oss då.

 

Jan-Åke Eriksson

Chefredaktör