Årets Pandabok stänker kunglig glans över våldtaget Västpapua

Journalisten och författarenThomas Petersson ifrågasätter valet av årets Pandabok 2022: Papua – bland paradisfåglar och djävulsrockor av fotograferna Staffan Widstrand och Magnus Lundgren. Boken zoomar in på biologisk mångfald och unika ekosystem – men ignorerar helt Västpapuas koloniala förtryck, indonesiska ockupation och pågående väpnade konflikt som tvångsförflyttat tusentals människor och kostat hundratals civila dödsfall.
Vad säger Världsnaturfonden om valet? Bland dem förtroenderådets ordförande, Sveriges konung Carl XVI Gustaf, som med priset skvätter sin kungliga glans över ett våldtaget land?
Läs om Årets Pandabok

 

Det saknas en feministisk syn i Nato-debatten

Kriget mellan Ryssland och Ukraina är en påminnelse om varför det är avgörande att ställa feministiska frågor till Nato för att bidra till en bättre förståelse av alliansens roll i den globala maktordningen. Och i synnerhet när det gäller frågor hur den kärnvapenbestående militäralliansen engagerar sig i och formar ”nya” säkerhetshot, inklusive den ryska interventionen i Ukraina.
Läs essän av Katharine A.M. Wright.

 

Det är här Sverige kommer in. Vi kunde ha gjort som Costa Rica.

Trots att landet gränsade till konflikterna blev man aldrig indragen i fientligheterna. Tvärtom man blev det goda exemplet, som med stöd från stora delar av omvärlden, kunna tala med samtliga parter i de olika krigen. Hade Costa Rica istället börjat upprusta och valt sida hade snart striderna nått dit också.
Stefan Strömberg undrar på ledarplats varför inte Sverige gör som Costa Rica och Magdalena Andersson som Oscar Arias?

 

Fler nyheter, reportage, essä, ledare och krönikor i Tidningen Global #396

 
 

Välkommen till Tidningen Global!

 

Jan-Åke Eriksson

Chefredaktör