”Det är bara när vi kan prata om klitoris som vi kan börja prata om att rädda klitoris”

I Kanada är kvinnlig könsstympning förbjudet sedan 1997 men ännu har ingen fällts för brottet och det saknas också officiell statistik kring hur många i Kanada som är överlevare av könsstympning. Journalisten och filmaren Giselle Portenier upprördes av hur lite kunskap som fanns kring frågan i landet och är medgrundare till nätverket End FGM Canada som i går uppmärksammade den internationella dagen mot kvinnlig könsstympning med flera kampanjer.
Läs Bella Franks granskning ”Kvinnlig könsstympning är en global fråga”.

 

 

Apartheid är ett minst sagt laddat begrepp.

Amnesty har utsatts för hårt tryck av Israel att dra tillbaka rapporten. Men det Amnesty faktiskt gör är att stå upp för folkrätten. För trots omfattande smutskastning har den israeliska regeringen inte lyckats presentera juridiska argument som visar att Amnesty har fel. Att Israels tvångsförflyttningar av palestinier, konfiskeringar av palestinsk mark, utomrättsligt dödande och ojämlikhet inom rättssystemet utgör apartheid, är en helt rimlig tolkning av skrivningarna i Romstadgan och Apartheidkonventionen.
Läs Henrik Jalalians ledare Att stå upp för folkrätten.

 

Bli en Globalhjälte!

Bästa Global-läsare! Hjälp oss att växa för mer och bättre journalistik. Du får just nu ge bort ett halvår till en vän för lägsta tillåtna pris – endast 250 kr. 

Fler nyheter, reportage, essä, ledare och krönikor i Tidningen Global #385

 
 

Välkommen till Tidningen Global!

 

Jan-Åke Eriksson

Chefredaktör