Kamp för rättvisa

Det har gått ett halvsekel sedan Bloody Sunday i Derry i Nordirland. Såren som drogs upp när brittiska fallskärmsjägare sköt obeväpnade demonstranter, flera av dem i ryggen, flera av dem barn, har aldrig läkt. I flera decennier tvingades anhöriga kämpa för att få till stånd en oberoende utredning, och fortfarande pågår kampen för att få till stånd åtal och domar. Något som riskerar att stoppas helt om den brittiske premiärministern Boris Johnson får igenom ett kommande lagförslag om förhindra ytterligare utredningar av brott relaterade till the Troubles.
Läs Bella Franks reportage om Bloody Sunday-familjernas femtioåriga kamp för rättvisa

 

Maktöverlämnandet i Honduras är ingen tebjudning

Honduras skapar historia. Det är första gången i landet som en kvinna ska leda landet, det är första gången på 40 år som presidenten inte tillhör högerpartierna Partido Nacional eller Partido Liberal och det är första gången som ett vänsterparti innehar presidentämbetet.
Läs Honduras skapar historia

 

Är du ett klokhuvud?

Klimattoppmötet COP26 är avslutat och för första gången nämns ”F-ordet” i ett slutdokument på ett av FN:s klimattoppmöten. Vilket av somliga anses som ett …. eh framsteg. Vad står F:et för?

Utmana någon på vårt nyhetsquizz.

 

Bli en Globalhjälte!

Bästa Global-läsare! Hjälp oss att växa för mer och bättre journalistik. Du får just nu ge bort ett halvår till en vän för lägsta tillåtna pris – endast 250 kr. 

Fler nyheter, reportage, essä, ledare och krönikor i Tidningen Global #383

 
 

Välkommen till Tidningen Global!

 

Jan-Åke Eriksson

Chefredaktör