Frågan om levnadslön

är något som ofta är fokus för fackföreningar i låglöneländer som Bangladesh men har också seglat upp som en prioriterad fråga i USA. Enligt en rapport som bygger på undersökningar med drygt 10 000 Krogeranställda som släpptes den 11 januari skulle en årslön på drygt 45 000 dollar krävas för att uppnå levnadslön medan en genomsnittlig årslön för Krogeranställda ligger på omkring knappa 30 000 dollar.
Läs Levnadslön i fokus för livsmedelsarbetare i Colorado 

 

Det är en fråga om liv och död

– att lära av naturen eller fortsätta nerför den självdestruktiva vägen av ”business as usual”. Den senare vägen tillåter det globala matsystemet att fortgå medan vi aningslöst köper idén om en industriell expansion av jordbruket. Den första vägen innebär att omvandla jordbruket från ett fundamentalt miljöproblem till en fenomenal lösning som istället bromsar klimatförändringarna. Det är på tiden att vi sticker hål på illusionerna kring det industriella jordbruket en gång för alla.
Läs Daniela Portocarreros ledare En källa till mångfald istället för död 

Bli en Globalhjälte!

Bästa Global-läsare! Hjälp oss att växa för mer och bättre journalistik. Du får just nu ge bort ett halvår till en vän för lägsta tillåtna pris – endast 250 kr. 

 

Fler nyheter, reportage, essä, ledare och krönikor i Tidningen Global #382

 
 

Välkommen till Tidningen Global!

 

Jan-Åke Eriksson

Chefredaktör