Få länder har råd eller säkerheten

nog att bygga nya kärnkraftverk. Istället sätter många inom branschen, forskningsvärlden och gruvindustrin sitt hopp till att framtidens reaktorer drivs av torium, ett mindre radioaktivt ämne som inte heller genererar energi med vatten, utan med smälta salter. Därför reses världens första – och experimentella – toriumreaktor i kinesiska Gobiöknen.
Läs reportaget Kina förbereder lansering av historisk toriumreaktor

 

Domstolsförhandlingar mot en tunisisk

politiker som har anklagats för att ha onanerat utanför en skola hösten 2019 – och som blev starten för en tunisisk #metoo-rörelse – inleddes på torsdagen. En grupp feminister protesterade utanför domstolen i staden Nabeul med budskapet ”min kropp är inte en offentlig plats”. Mannen själv infann sig dock inte i rätten.
Läs Tunisisk politiker inför rätta i #metoo-mål

 

Den 30 oktober markerar årsdagen

av provsprängningen av ”Tsarbomben”, den hittills största atmosfäriska kärnvapensprängning som ägt rum. Ett kärnvapenprov som ägde rum i en tid då kallt krig rådde, som bäddade för ytterligare kapprustning och för ytterligare påfrestningar för djur, ekologi och människor i form av radioaktivt nedfall. Andrej Sakharov, ”den sovjetiska vätebombens fader” och Tsarbombens arkitekt, tog emellertid snart avstånd från kärnvapen – och verkade för nedrustning.
Läs om Tsar Bomba – explosionen som upprätthöll världsfreden

 

Detta och mycket mer i Tidningen Global #357

 
 

Välkommen till Tidningen Global!

 

Jan-Åke Eriksson

Chefredaktör