Den centralamerikanska nationen skakas

inte bara av korruption, utbrett våld och systematisk förföljelse av journalister, människorättsaktivister och ursprungsfolk – i kölvattnet av ”Pandora Papers” (”Pandoraläckan”) tvingas allmänheten ta ställning till nya uppgifter om skatteflykt, skatteplanering och investeringar i skatteparadis från många inom landets mäktiga oligarki. Mest under lupp har ex-presidenten José Porfirio ”Pepe” Lobo kommit – som tillsammans med flera familjemedlemmar utreds och anklagas för samröre med organiserad brottslighet och karteller med många mord på sitt samvete. En verksamhet som ägde rum i samband med statskuppen 2009, vilken ses som startskottet på ett helt lands sönderfall.
Läs om Narcodollar, mutor och mord – Honduras föll samman efter kuppen 2009

 

I tisdags i förra veckan gick

omkring 1 400 arbetare på flingföretaget Kellogg’s ut i strejk i USA. Arbetarna hotas av försämrade villkor i ett läge då de har tvingats jobba extremt långa pass under covid-19-pandemin – ofta sju dagar i veckan. Bristen på arbetskraft i nuläget kan ge dem större chans att få igenom sina krav. Samtidigt har företaget använt sig av strejkbrytare för att hålla produktionen igång på åtminstone en av sina fabriker i landet.
Läs Kelloggsarbetare i strejk mot försämrade villkor

 

Globala mål nummer 7, hållbar

energi för alla, handlar om att säkerställa tillgång till ekonomiskt överkomlig, tillförlitlig, hållbar och modern energi för alla. Det innebär en jätteutmaning. Dels eftersom den globala efterfrågan på energi ständigt ökar och förväntas öka med närmare fyrtio procent fram till år 2040. Dels eftersom det är en stor del av jordens befolkning – uppskattningsvis en halv miljard – som ännu inte har tillgång till el.
Läs Hållbar energi en utmaning

 

Detta och mycket mer i Tidningen Global #352

 
 

Välkommen till Tidningen Global!

 

Jan-Åke Eriksson

Chefredaktör