Migrationskollen 28 oktober
Hej!
EU har bråkat i flera år om en ny gemensam migrationspolitik. Migrationskommissionär Ylva Johansson presenterade förra hösten kommissionens nya förslag på gemensam migrationspolitik, ett förslag som kritiserats hårt av människorättsorganisationer och flyktingförsvarare. Men i veckan drog Moderaternas Tomas Tobé, en av parlamentets huvudförhandlare, sitt strå till stacken när han lade fram det förslag som kan komma att bli EU-parlamentets svar på Johanssons förslag. Tobés förslag säger bland annat att det inte ska vara tvingande för länder att ta emot flyktingar.
Madelaine Seidlitz, asylrättsexpert på Amnesty i Sverige, menar att det är mycket problematiskt att länder ska kunna välja bort att ta emot skyddssökande. Asylrätten bygger på att alla människor har rätt att söka skydd där de befinner sig, och att det landet ska pröva personens sak.
– Vilka incitament finns det för medlemsstater att faktiskt släppa in asylsökande, ge dem ett värdigt mottagande och pröva asylansökningar på ett rättssäkert sätt? Jag ser en stor risk för att det här blir ett ännu mer sluttande plan och att rätten att söka asyl urholkas ytterligare, sa Madelaine Seidlitz till Syre i veckan.
Att få fram en ny migrationspolitik för EU har i och med läget i Afghanistan och situationen på EU-medlemmarna Polen och Litauens gränser mot Belarus blivit högaktuellt. Men ännu tvistar det byråkratiska EU om hur de vill ha det.
Det, och mer, i dagens migrationskollen.
Trevlig läsning!
|