”Plastbanta lättare än jag trodde”

Det finns många enkla sätt att minska sitt avfall och använda mindre plast. Här ger bloggaren Helga María Ragnarsdóttir i Piteå sina bästa tips.

Zero waste, noll avfall och plastbantning går alla ut på att skära ner på plast, förpackningar och avfall. Begreppen kan låta avskräckande men målet är egentligen inte att få bort soporna helt. Det handlar mer om att göra det en kan – vilket ofta är ganska mycket. Det säger Helga María Ragnarsdóttir, som har gjort idéerna kända på Island och nyligen har flyttat till Piteå.

Själv började hon att plastbanta för ungefär ett år sedan, efter att ha sett ett Ted-talk på Youtube av zero waste-profilen Lauren Singer.

– Innan det hade jag hört talas om det men trott att noll avfall var omöjligt. Men den dagen bestämde jag mig för att i alla fall få bort plasten. Jag blev överväldigad av hur mycket plast jag hade hemma. Jag tittade på allt jag hade och försökte hitta sätt att ersätta det utan plast. Så många av åtgärderna är jätteenkla och gör stor skillnad.

Varför är det viktigt att minska just plasten?

– En stor andel hamnar i haven, de är fulla med plast. Därför är det viktigt att göra vad vi kan för att minska det. Mycket plast kan inte heller återvinnas.

Miljöengagemanget är självklart för Helga María Ragnarsdóttir.

– Jag är vegan och bryr mig verkligen om miljön, men när jag öppnade kylskåpet var nästan allt plast. Jag tänkte att jag kunde bättre. Det förvånar mig hur mycket plast och onödiga förpackningar som används.

På den tiden bodde hon på Island och hittade en förpackningsfri butik bara femton minuter bort där kunderna kunde ta med sina egna burkar och påsar.

Hon började också ta med sig egna bestick och tygservetter när hon skulle äta ute. Nu har hon alltid några tygpåsar och stålburkar i väskan utifall att hon behöver handla.

– Personalen brukar först bli förvånande men sedan är de alltid jättetrevliga. Man ska inte vara rädd för att fråga, eller för att säga till att man inte vill ha servetter eller sugrör. I början var jag jätteblyg när jag skulle göra det, men efter några gånger är det väldigt lätt.

Nu slänger hon mycket mindre, men fortfarande mer än hon skulle vilja. Några saker hon vill testa framöver är att göra en del skönhetsprodukter själv som deodorant och tandkräm, och även matvaror som mandelmjölk.

– I början försökte jag vara perfekt men då glömde jag nästan bort varför jag gjorde det. Man behöver inte vara perfekt, men man kan alltid göra mer. Skönhetsprodukter som deodorant är svårast. Allt är förpackat i plast.

Nyligen flyttade Helga María Ragnarsdóttir till Piteå där det ännu inte finns någon förpackningsfri affär.

– Här är det svårt att undvika förpackningar i mataffären, men jag försöker i alla fall att köpa saker i pappersförpackningar istället för plast. Saker som ruccola och spenat går inte att köpa i något annat än plast, och eftersom de är väldigt viktiga för mig köper jag dem ändå. Men det är fortfarande enklare i Piteå än på Island.

Där är det till exempel vanligt att varje paprika är individuellt förpackad i plast.

Men det går framåt där också. Helga María Ragnarsdóttir har en veganblogg och ett populärt konto på sociala medieverktyget Snapchat på isländska där hon hjälper fler att välja bort plast.

– Tusentals människor plastbantar nu, det är jättefint.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV