Landets Fria Syre

Hållbar samhällsförändring med ekopedagogik

Zoom Den första boken på svenska om naturens rättigheter kom ut under våren, ett samarbete mellan pedagogerna Nikolas Berg och Ingrid Berg och miljöforskaren Martin Hultman. Här berättar de för Landets Fria Syre om tankarna bakom boken och hur de ser på den nödvändiga transformationen av samhället. Vilken roll kan ekopedagogiken spela i denna process – som också behöver ske inom oss?

Urfolket Qhara Qhara kräver lagändring i Bolivia

Zoom Den urgamla Qhara Qhara-nationen inledde i våras en kamp mot den bolivianska staten för att försvara sina förfäders land. Det är en tydlig utmaning mot den regering som kom till makten 2006 med löften om respekt för ursprungsbefolkningens värderingar och rättigheter.

”Sprututbyten borde finnas i alla städer”

Zoom Sprututbyte för personer som injicerar droger har länge varit en omdebatterad fråga i Sverige. Sedan det kommunala vetot slopades har tillgången ökat och i dag finns det omkring 14 program i hela landet. Men fortfarande måste vissa resa för att få vård och det ser ut att dröja innan sprutbyte finns i alla städer.

Ekofilosofi som verktyg i miljökriserna

Zoom Varför händer det så lite trots att vi har så mycket fakta om miljöproblemen? Hur undviker vi att agera i panik under hotet av klimatkrisen? Olika sorters kunskap och att hantera osäkerhet är några av frågorna som deltagarna på årets ekofilosofiska sommarakademi kan fördjupa sig i.

Bybefolkning löste sina energiproblem på egen hand

Zoom Varken staten eller storföretagen var intresserade av att hjälpa invånarna i fyra byar i nordvästra Guatemala att få tillgång till el. Då valde befolkningen att lösa det på egen hand genom att bygga sina egna vattenkraftverk.

Hampan växer åter i Italien

Zoom Sedan hampalagen reglerades i Italien 2016 har produktionen ökat explosionsartat.  Butiker för ”cannabis light” breder ut sig över landet och produkter som hamparicotta och hampaöl har blivit populära. Men hampans hållbarhetsaspekt är minst lika viktig som den ekonomiska.

Nätverk vill att unga ekobönder ska lyfta Nigeria

Zoom Nigeria är Afrikas folkrikaste land och en av världens största importörer av ris. Men det är också ett land där stora områden av jordbruksmarker förblivit outnyttjade och där det finns ett enormt behov av nya arbetstillfällen. För Lawrence Afere är lösningen given – att fler ungdomar startar ekologiska jordbruk. Hittills har hans satsning engagerat över tre tusen medlemmar.

Så får stadsbarn bättre kontakt med naturen

Zoom Barn med starka band till naturen är mer benägna att skydda den. Ny forskning från Högskolan i Gävle visar hur den kontakten kan stärkas hos barn i städer.

”Jag vill dra mitt strå till stacken”

Zoom Välja tåg istället för flyg, äta veganskt eller avstå från att skaffa barn. Att göra val utifrån vad som är bra för klimatet blir allt vanligare. För Cecilia Wisén är det en större uppoffring att sluta flyga än att avstå barn och för Carmen Sosa är det viktigt att föra över miljömedvetenheten till dottern. Vi pratar också med forskaren Magnus Bergquist om vad som får oss att göra de val vi gör.

Plockhuggning istället för kalhyggen

Zoom Ett hållbart skogsbruk där skogen får växa fritt och där omplantering med enbart ett trädslag upphör, skulle betyda allt för den biologiska mångfalden. Det menar Mikael Karlsson, grundare av Ecoforestry Foundation som arbetar med att sprida idén om ett klimatsmartare sätt att bedriva skogsbruk.

Mer lokal matproduktion – med byn som utgångspunkt

Zoom Leader Södermanland har gett tummen upp till ett projekt som ska undersöka hur byn Merlänna i Södermanland kan få en större andel lokal och resilient matproduktion. ”Att odla tänker jag är något som många måste lära sig”, säger ena projektledaren Annica Gustafsson.

Kraften i muntligt berättande

Zoom Storytelling – med inriktningen ”läkande berättelser” kan vara ett sätt att bearbeta traumatiska upplevelser. För många asylsökande kan ett besked om att få stanna eller inte i Sverige dröja minst två år, och läkande berättelser kan vara ett stöd i att klara av den utsatta situation som den långa väntan innebär. ”Vi vill ge hopp och vara ett ljus i mörkret”, säger Sissi Saller, en av kursledarna.

Nytt bostadskoncept utmanar ekobyn

Zoom Regen villages är ett internationellt företag som vill bygga miljövänliga bostadsområden på svenska landsbygder. ”Man kommer att bo i samklang med naturen och andra människor”, säger Mats Eliasson, företagets Sverigechef.

Lokalt mathantverk sprids som ringar på vattnet

Zoom På mindre än tre år har 120 Reko-ringar dykt upp runtomkring i Sverige. Nu har även ­”Sveriges närmaste stad” – Enköping – fått en. Flera av deltagarna menar att relationen mellan producent och konsument är anledningen till att de är på plats.

Män kopplar Metoo till miljöproblem

Zoom Toxiska maskulinitetsnormer möjliggör inte bara övergrepp mot kvinnor utan även mot miljön. Som en del av Metoo-rörelsen ordnar organisationen Män samtalsgrupper för män – som nu även pratar om sambanden mellan patriarkat och miljöproblem.

Mycket surr om litet bi

Zoom Den senaste tiden har allt fler vaknat upp till den akuta situationen för många av världens insekter. Biodlare, miljöorganisationer och forskare arbetar för att skapa opinion och få politiker att agera. I Sverige är situationen för honungsbin hoppingivande, medan situationen för våra vilda biarter är akut. Mycket på grund av att de naturliga boplatserna försvinner med det storskaliga jordbruket.

Byggemenskaper får hjälp att ta makten över boendet

Zoom Projektet Divercity ska bana väg för fler byggemenskaper i Sverige, där de boende tillsammans låter bygga sitt hus. ”Vi vill inspirera andra att göra samma sak”, säger Emma Ivarsson från det planerade kollektivhuset Röda oasen i Malmö.

Med tåget från Umeå till München – trots snårigt regelverk

Zoom Det senaste året har intresset för att semestra med tåg närmast exploderat. Allt fler är beredda att kompromissa både tid och pengar för klimatets skull. Men fortfarande kan tågresan till Europa upplevas som onödigt krånglig. Avsaknad av gemensamt bokningssystem och snåriga regelverk är några saker som ställer till det.

De vill skapa framtidens hållbara byar

Zoom Sollefteå kommuns bostadsbolag vill köpa in gårdar i Ångermanlands inland för att skapa framtidens hållbara byar. Tillsammans med det ideella nätverket Framtidens by har Solatum målbilden klar för sig; sovande fastigheter ska bli välmående byaväsenden.

Terrorlagar utnyttjas mot civila organisationer

Zoom Lagar mot terrorism har i många länder också en tendens att drabba organisationer som verkar för fred och säkerhet. Terrorlagar används ofta medvetet mot det civila samhället – och bedömare riktar en del av skulden mot FN:s resolutioner.

Nu kommer "Aktivt hopp" på svenska

Zoom Den amerikanska boken ”Active hope” har hjälpt många omställare att hitta kraft, sammanhang och engagemang. Den 1 maj blir det releasefest för den svenska översättningen. ”Det här är en jätteviktig bok att få ut. Den ger en känsla av att jag kan påverka”, säger en av översättarna Maria Estling Vannestål.

Frörebellerna

Zoom Fröodling, att ta fram sina egna fröer, handlar om så mycket mer än bara odlingen i sig. Efter att frödirektivet i EU röstades igenom 2011 haren närmast underjordisk rörelse växt fram. Det delas fröer på nätet och anordnas kurser. ”Det ligger i allas intresse att det genetiska världsarvet inte går förlorat”, säger författaren och odlaren Lena Israelsson.

Kurser i självhushållning allt mer populära

Zoom Allt fler vill lära sig om självhushållning. För varje år har antalet folkhögskolekurser inom området ökat och det är en bredd av människor som söker sig till dem – unga som gamla, stadsbor som lantisar. När Hola folkhögskola startade sin ekobrukslinje år 2010 var de ensamma med att ha en årslång distanskurs i självhushållning med helgträffar. Det är de inte längre – istället startade de en trend.

Klimatsmart jordbruk ska stärka freden i Sydsudan

Zoom I det fattiga och konfliktdrabbade Sydsudan tvingas bönderna förlita sig på gamla odlingsmetoder – trots att klimatförändringarna skrivit om spelplanen. Men genom ett nytt initiativ som syftar till att stärka freden får bönderna tillgång till nya förädlade grödor som är mer tåliga mot torka.

Samåkning ger lägre utsläpp – och mer tillit

Zoom Transportsektorn minskar sina utsläpp alldeles för långsamt, enligt Klimatpolitiska rådets nya rapport. Samtidigt växer samåkningsrörelsen Skjutsgruppen, som just fått grupper i alla Sveriges län.

Många hinder för indiska kvinnor som vill starta eget

Zoom Indiens ekonomi har vuxit snabbt, men arbetsmarknaden domineras fortfarande kraftigt av män och antalet kvinnliga företagare är få. Men det finns exempel på kvinnor som har lyckats bryta med traditionerna och kunnat börja tjäna pengar på egen hand.

Swedbankskandalen kan gynna mindre banker

Zoom Turerna kring Swedbank har ökat intresset för att byta till alternativa banker som Ekobanken och Jak medlemsbank. ”Vi har märkt att antalet kontoöppningar har ökat”, säger Ekobankens vd Annika Laurén.

Flera miljarder gick till motståndet i Sydafrika

Zoom Det är 25 år sedan apartheid avskaffades. Birgitta Karlström Dorph, tidigare diplomat i Sydafrika, avslöjar nya detaljer om det svenska stödet till motståndsrörelsen i landet.

Därför ska du inte byta fönster

Zoom Äldre fönster som sköts rätt kan hålla i stort sett hur många år som helst, medan nya kassettfönster bara har en livslängd på runt 40 år. Det tar dessutom upp till 66 år för en villaägare att tjäna in ett fönsterbyte, visar nya siffror.

EU-domstolen: Fel att hemligstämpla studier om glyfosat

Zoom EU-domstolen har slagit fast att allmänintresset för EU:s vetenskapliga bedömningar av det kontroversiella bekämpningsmedlet glyfosat väger tyngre än industrins intressen.

Ett kulturhus ska ge liv åt Visby – året runt

Zoom Visby urholkas på vardagsliv när turismen tar allt större plats och året-runt-boende flyttar ut när bostadspriserna stiger. Kulturskolans tidigare lokaler skulle först bli ett nytt hotell, men den nya föreningen Gotlands Kulturum har istället fått klartecken att flytta in med runt 20 kulturföretag.

Ekobönder i Argentina presenterar alternativ till GMO-odlingar

Zoom Argentinas jordbruk domineras av genetiskt modifierade grödor som odlas för export och med hjälp av stora mängder bekämpningsmedel. Men det finns också bönder som satsar på ekologiska odlingar – och kämpar för ett mer hållbart jordbruk.

Våra hjärnor tänker fel kring klimatkompensering

Zoom Människan har svårt att tänka klart kring sin miljöpåverkan. Klimatkompensering kan leda oss åt fel håll, enligt ny forskning från Högskolan i Gävle.

Adam Arnesson vill skapa framtidens hållbara lantbruk

Zoom Det råder akut brist på svensk havre och andra grödor efter sommarens torka. Samtidigt ökar efterfrågan på svenska växtbaserade produkter som havre. I ett nytt EU-projekt efterfrågas nu lantbrukare som vill diversifiera och odla fler grödor för humankonsumtion.

Unga andelsjordbrukare – en växande rörelse

Zoom I tider av klimatångest så tar många unga klivet från att vara kontorsarbetande stadsbor till att bli heltidsbönder med jord under naglarna. Över hela Sverige så startas det upp småskaliga andelsjordbruk som på någon hektar producerar grönsaker med handredskap och på ett rationellt sätt. Och det är de unga som går i bräschen.

Prenumerera

från 45 kr per månad

Prenumerera

Klädtillverkare stämmer myndighet för miljökampanj

Radar Svenskt Vattens kampanj mot onödig, miljöfarlig användning av silver i olika produkter hotas med stämning och vite. Om inte Svenskt…

Sameby uppmanar bolag att avveckla gruvbygge

Radar I ett brev uppmanar Samerådet tillsammans med samebyn Semisjaur Njarg Bolidens fem största ägare att avveckla planerna på ett dagbrott…

Bikupor ingen miljöinsats

Radar Företag som satsar på bikupor som en miljöinsats och för att gynna den biologiska mångfalden gör mer skada än nytta,…

V vill miljardsatsa på kollektivtrafik

Radar Vänsterpartiet föreslår en miljardsatsning på kollektivtrafik. Pengarna ska bland annat kunna användas till billigare busskort.

Här skapas växtproteiner av gröna blad

Radar Nu startar svensk tillverkning av protein ur gröna blad. Anläggningen i Alnarp, där växter ska bli till protein, ligger i…

Kinesiska företag vill halvera sitt matavfall

Radar Mer än 500 kinesiska cateringföretag och restauranger har ställt sig bakom ett initiativ som siktar på att halvera matavfallet till…

Lantbruket måste lära sig att spara vatten

Radar Det är hög tid för det svenska lantbruket att lära sig samla in och spara regnvatten. Det skriver Nordiska ministerrådet…

Utredning: Klimatanpassa reseavdraget

Radar Reseavdraget för jobbresor bör avskaffas i sin nuvarande form. Det föreslår en utredning som presenterades för regeringen i onsdags. I…

Skåne kan få marint naturreservat

Radar Länsstyrelsen föreslår ett marint naturreservat i Kattegatt utanför Höganäs och Båstad.

Högskolor och universitet ska sänka sina utsläpp

Radar 36 universitet och högskolor har tagit fram ett gemensamt klimatramverk där de åtar sig att ta fram varsin konkret klimatstrategi.

Bästeträsk på gång – Nordkalk säger nej

Radar Nu startar förberedelserna för att göra Bästeträsk på Gotland till Sveriges nästa nationalpark. Men planerna försvåras av att kalkindustriföretaget Nordkalk…

Storken kom med rekordmånga ungar

Radar Inte på hundra år har det fötts så många storkungar i Skåne som i år – 101 stycken.

Grönlands istäcke smälter oroväckande snabbt

Radar Inom nästa årtusende kan Grönland komma att göra skäl för sitt namn. Den tjocka is som täcker ön smälter snabbare…

Varberg satsar på sightseeingbussar på landsbygden

Radar I Varbergs kommun testas nu busslinjen Åkturen för andra året i rad. Konceptet bygger på samma princip som storstädernas sightseeingbussar,…

Midsommarblommor som räddar bina

Radar Förr i tiden var det tradition att lägga sju sorters blommor under kudden för att sedan drömma om sin blivande…

Wales uppmuntrar invånare till självförsörjning

Radar Den brittiska regeringen har satt ett av världens högsta mål för att minska utsläppen av växthusgaser. Till år 2050 ska…

Hotade trädgårdsväxter får skydd på Huseby Bruk

Radar I lördags invigdes Nationella genbankens lokala klonarkiv på Huseby Bruk söder om Växjö. Ett trettiotal växter ska för all framtid…

Greenpeace  kritiserar svenska SCA i ny rapport

Radar Det svenska skogsbolaget SCA  pekas i en ny rapport från Greenpeace ut som ett av flera storbolag som bidrar till…

Norge förbjuder pälsfarmar

Radar Norges parlament, stortinget, har röstat ja till att lägga ner pälsnäringen i landet. Förslaget om att inga nya pälsfarmer får…

Hitta naturreservat nära dig

Energi – Landets Fria Syre tipsar I Sverige finns över 5 000 naturreservat. Nu är det lättare att hitta till dessa värdefulla naturområden genom olika kartverktyg…

Gammalt bröd blir nya textilier

Radar Varje år slängs över 80 000 ton bröd i Sverige. Nu ska forskare se om det går att skapa textilier…

Mikael Malmaeus: ”Jag har varit trogen frågor om tillväxt och klimat”

Energi – I blickfånget Som barn sörjde han förgiftade rovfåglar och de sista femton åren har all kraft lagts på de stora frågorna om…

Övergödning leder till magrare fisk

Radar Gråsälen och torsken blir allt magrare allteftersom övergödningen orsakar förändringar i haven.  Det visar en ny studie, där flera universitet…

Utsläppen är inte problemet

Energi – Recension Om vi ska bygga ett hållbart samhälle räcker det inte bara med att behandla symptomen i form av miljöproblemen. Vi…

Krisstöd viktigt vid klimatkatastrofer

Radar Efter klimatkatastrofer kan tillgång till psykologiskt stöd vara avgörande för att drabbade personer ska kunna gå vidare. I Mexiko handlar…

Odlingsinspiration för nybörjaren

Energi – Landets Fria Syre tipsar Den smarta trädgårdsnovisen satsar på säkra kort första säsongen. Hobbyodlaren Kajsa Källérus delar med sig av sina bästa nybörjartips. Här…

Festival med fokus på social hållbarhet

Energi – I blickfånget Vår kapacitet att förändras och skapa en positiv förändring i samhället hänger i grunden ihop med vilka berättelser vi tror på,…

Lång väg mot hållbart jordbruk i USA

Radar Jordbruket som omsätter flera miljarder dollar står för 80 procent av vattenförbrukningen i Kalifornien. En omläggning till ett hållbart jordbruk…

Holma folkhögskola får miljöpris

Radar Holma folkhögskola får Höörs kommuns miljöpris 2019. Skolan erbjuder kurser om odling, småskalig produktion, och återbruk men också inom byggnadsvård…

”Avveckla alla militära övningsområden nu”

Radar Idag är sista dagen av den militära flygövningen övningen Arctic Challenge Exercise, ACE 2019 som pågått mellan den 22 maj…

Han får pris för sin kamp mot matsvinn

Radar Hans lagförslag har redan räddat miljontals måltider från att hamna på soptippen i Frankrike. Men Arash Derambarsh vill att resten…

USA vill lägga ned UNRWA

Radar USA har kraftigt minskat sitt bistånd till UNRWA, FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar. Nu vill Trumpadministrationen att FN-organet lägger ned…

Från stadsodlare till landsbygdsodlare

Radar Odlingsduon som går under namnet Landet Oss har nyligen gått från stadsodling i Malmö till att odla grönsaker på en…

Det kommer göra ont att rädda insekterna

Energi – I blickfånget Christina Winter är hortonom, det vill säga en expert på trädgårdsvetenskap, och hon ger bland annat råd till lantbrukare om…

Linköpings gräsmattor kan bli ängar

Radar Linköpings kommun undviker att klippa största delen av gräsmattorna under maj och juni för att se vilka gräsmattor som kan…

Ursprungsfolk i Amazonas vinner rättegång mot stort oljebolag

Radar När ett stort oljebolag ville exploatera Waoranistammens mark i Amazonas tog de upp striden tillsammans med flera organisationer och lyckades…

Inlandsmanifestation samlade hundratals

Radar Uppemot 200 personer samlades i Vilhelmina i lördags för att delta i Inlandsupprorets manifestation för bättre samhällsservice på landsbygden. Även…

Kvinnliga människorättsförsvarare tar större risker

Radar – Analys Få vanliga nyhetskonsumenter känner troligen till namnen Ihsan Al Fagiri, Heba Omer eller Adeela Al Zaebaq. Detta trots att frukterna av…

Klimatrapporteringen större än någonsin

Radar Under 2018 publicerades nästan 85 000 artiklar om klimatet i svenska medier, enligt en ny rapport. Det är det högsta…

Att fläta pil ute är inne

Energi – Landets Fria Syre tipsar En pinne bryts lätt. Men flätar du ihop den med andra grenar kan de bli ett stadigt vindskydd, klätterstöd eller…

"Ge naturen rättigheter i grundlagen"

Radar I veckan presenterades ett förslag till grundlagstillägg för att respektera naturens rättigheter i ett seminarium i riksdagen. Bakgrunden är att…

Inlandsuppror för landsbygdsåtgärder

Radar Den 18 maj genomförs manifestationer i Sorsele, Lycksele, Åsele, Vilhelmina och Hagfors för att kräva bättre samhällsservice på landsbygden. Arrangörerna…

Hallå där Amanda Mungsgård, en av initiativtagarna till Urban burn

Energi – Hallå där Urban burn – The occult odyssey på Blivande i Frihamnen i Stockholm den 6–10 juni är ett systerevenemang till Burning…

Monsanto förde lista över kritiker

Radar I helgen avslöjades att det amerikanska kemiföretaget Monsanto ska ha fört hemliga listor över kritiker mot företaget och dess produkter…

Näver – björkens bortglömda guld

Energi – Recension Emma Dahlqvist är textildesignern och konstnären som plötsligt blev nävernörd. I sin bok ”Näver – fläta, tampa, vika” delar hon…

Nya regler mot rika länders plastdumpning

Radar Runt 180 av världens länder är överens om nya FN-regleringar för att förhindra att plastavfall dumpas i haven. Positivt, tycker…

Ungersk "slavlag" väcker liv i rättighetsfrågor

Radar Ett sätt att slopa ”fåniga” regler som sätter stopp för arbetare. Eller en slavlag som kan tvinga ungrarna till allt…

Få floder i världen strömmar fritt

Radar Endast en tredjedel av världens längsta floder strömmar fritt, visar en ny studie. Det får stora konsekvenser för viktiga delar…

Ny mötesplats för odlare och lokal matproduktion

Radar Jordbrukskooperativet Under tallarna i Järna får ekonomiskt stöd av Leader Sörmlandskusten för projektet ”Mötesplats för Grön utveckling” – ett forum…

En miljon arter riskerar att försvinna

Radar En miljon växt- och djurarter riskerar att försvinna de kommande decennierna. Det är slutsatsen i en rapport från FN:s vetenskapliga…

Tinande permafrost hotfullare än väntat

Radar När permafrosten tinar i ett allt högre tempo ger marken vika och landskapen förändras. Det kan leda till att klimatutsläppen…

Här är växterna som renar giftig mark

Radar Plantera solros och lupin och hjälp samtidigt till att rena en bit förgiftad mark. Låter det som science fiction? Vid…

Det bruna hotet mot demokrati och mänskliga rättigheter

Energi – Recension Europaparlamentsvalet 2019 beskriver Lars Jederlund som ett ödesval, ett ödesval för den europeiska gemenskapen. Anledningen till oro kommer från den…

”Skapa större hållbarhet i finansbranschen”

Radar I en debattartikel på DN Debatt idag (30 april) föreslår organisationerna bakom Fair Finance Guide politiska åtgärder på tre områden…

Aktivister vill kasta grus i samhällsmaskineriet

Radar Fler civila olydnadsaktioner för klimatet kommer lovar Extinction rebellion. Efter förra veckans aktioner blickar rörelsen framåt. ”Det kommer mera”, säger…

Miljökämpen Polly Higgins död

Radar Polly Higgins, juristen som jämfört miljöbrott med krigsförbrytelser och står bakom begreppet “ekocid”, har avlidit vid en ålder av 50…

Partiet Vändpunkt lanserar regionalpolitiskt program

Radar Den 23 april presenterade Partiet Vändpunkt sitt regionalpolitiska program i Umeå.  Valter Mutt, som var med och startade partiet i…

Ta din klädvård till nya nivåer

Energi Två nya teknikhäften från Hemslöjdens förlag har nyligen kommit ut, “Stoppa” och “Lappa” av de mycket skickliga Katarina Evans och Katarina…

Så här når vi både hållbarhet och rättvisa

Glöd – Under ytan Evig tillväxt är omöjlig på en ändlig planet – det behövs ett nytt mått för ländernas ekonomier att styra mot.

Israelisk människorättsorganisation skeptisk till USA:s fredsplan

Radar Israeliska människorättsorganisationen Btselem är pessimistisk inför möjligheterna till fred efter parlamentsvalet – och inför ett kommande amerikanskt fredsförslag. ”Det internationella…

Tjugo minuter i naturen ger kraftigt sänkta stressnivåer

Radar En ny studie visar att stadsbor minskar sina stressnivåer tydligt redan efter 20 minuter i naturen. De skogar som fungerar…

Klimatriksdagens akutplan för EU:s omställning

Radar EU:s klimatstrategi räcker inte till för att uppnå målen i det globala Parisavtalet. Föreningen Klimatriksdagen presenterade därför ett antal förslag…

Nya möjligheter för småbrukare

Radar I december 2018 antog FN deklarationen för småbrukares rättigheter. Den erkänner småskaliga bönders unika relation till mark, vatten och växter,…

Tillsammanshållbarhet börjar i våra lokalsamhällen

Glöd – Debatt

Allt färre avrättas i världen

Radar Antalet verkställda dödsstraff minskade med nästan en tredjedel förra året. Det är den lägsta siffran på tio år uppger Amnesty…

Flygbolag vill kompensera bort flygskam

Radar Passagerarnas intresse för att klimatkompensera flygresan är lågt. Nu bakar flygbolagen in kostnaden i priset. Naturskyddsföreningen välkomnar initiativet men varnar…

Trenden har vänt – flygresandet minskar

Radar Flygresandet minskar i Sverige. Under första kvartalet flög 378 000 färre passagerare från svenska flygplatser jämfört med samma period förra året.

EU-parlamentariker inom M, KD och SD sämst i miljöröstningar

Radar I Naturskyddsföreningens granskning av de svenska EU-parlamentarikernas miljöinsatser 2014–2019, fick MP, S och V  bäst betyg medan M, KD och…

Allt fler vill bo nära naturen

Radar Allt fler svenskar tycker att det är viktigt att bo nära ett friluftsområde. Det visar en undersökning av svenska folkets…

Håll utkik efter vårens läckerheter

Energi – Landets Fria Syre tipsar Sugen på nässelsoppa eller ramslökspesto? Nu är det på många håll i landet hög tid att bege sig ut i…

De släppte ut mest i svensk industri 2018

Radar Koldioxidutsläppen från svensk industri ökade med 445 000 ton förra året, skriver Sveriges Natur.  Ökad produktion av diesel, cement och plast liksom…

HD: Ingen stenbrytning i Ojnareskogen

Radar Högsta domstolen säger nej till prövningstillstånd i målet om Nordkalks stenbrytning i Ojnareskogen på norra Gotland, enligt SR Ekot. Därmed står…

Stopp för bidödande kemikalie hos betodlare

Radar Svenska betodlare får inte använda ett giftigt växtskyddsmedel för att skydda sina grödor, enligt en dom från mark- och miljödomstolen…

Guyana vill bli föregångsland för grön omställning

Radar Sedan det fattiga Guyana slog fast sin målsättning om att ställa om till en grön ekonomi har landet fått en…

Ny universitetskurs för att motverka klimatförändringar

Radar I höst startar den nya tvärvetenskaplig kursen ”Att motverka klimatförändringarna” på Stockholms universitet. Kursen är öppen för studenter från alla…

Rika länders konsumtion driver på vattenbristen

Radar I dag lever 844 miljoner män­niskor fort­farande utan rent vat­ten, och den siffran riskerar att öka i framti­den. In­för Världs­vat­tenda­gen…

Miljöorganisationer kräver avverkningsstopp

Radar I ett öppet brev kräver 12 miljöorganisationer att Sveaskog ska sluta avverka skog med höga naturvärden. Brevet vänder sig också till…

Rädda krypen – med kottar, kadaver och en holk

Energi – Landets Fria Syre tipsar Bostadsbristen bland småkryp blir allt värre och den biologiska mångfalden är i fara. Men vill man hjälpa de hotade arterna…

Aktivist döms till fyra års fängelse i Tjetjenien

Radar Den ryske människorättsaktivisten Ojub Titijev har dömts till fyra års fängelse för narkotikabrott. Ojub Titijev, ledare för organisationen Memorial, greps…

SLU-projekt tar fram nya klimatsmarta produkter

Radar I dag används bara ungefär en tredjedel av en broccoliplanta, trots att en stor del av den är fullt ätbar…

FN: Miljöproblem bakom ett av fyra dödsfall

Radar Hela 25 procent av alla för tidiga dödsfall beror på miljöproblem som människan skapat, visar en ny rapport från FN.

Ökade attacker mot civilsamhället

Radar Allt fler länder inför lagar som inskränker utrymmet för civilsamhällets organisationer. Det visar en ny rapport från Amnesty International. Globalt sett…

Stadsodlingsföretag i konkurs

Radar Det omskrivna svensk-amerikanska bolaget Plantagon, som utvecklar teknik för inomhusodling i stadsmiljö, har försatts i konkurs. Tekniken har förespråkats som…