Landets Fria Syre

Lokalt mathantverk sprids som ringar på vattnet

Zoom På mindre än tre år har 120 Reko-ringar dykt upp runtomkring i Sverige. Nu har även ­”Sveriges närmaste stad” – Enköping – fått en. Flera av deltagarna menar att relationen mellan producent och konsument är anledningen till att de är på plats.

Män kopplar Metoo till miljöproblem

Zoom Toxiska maskulinitetsnormer möjliggör inte bara övergrepp mot kvinnor utan även mot miljön. Som en del av Metoo-rörelsen ordnar organisationen Män samtalsgrupper för män – som nu även pratar om sambanden mellan patriarkat och miljöproblem.

Mycket surr om litet bi

Zoom Den senaste tiden har allt fler vaknat upp till den akuta situationen för många av världens insekter. Biodlare, miljöorganisationer och forskare arbetar för att skapa opinion och få politiker att agera. I Sverige är situationen för honungsbin hoppingivande, medan situationen för våra vilda biarter är akut. Mycket på grund av att de naturliga boplatserna försvinner med det storskaliga jordbruket.

Byggemenskaper får hjälp att ta makten över boendet

Zoom Projektet Divercity ska bana väg för fler byggemenskaper i Sverige, där de boende tillsammans låter bygga sitt hus. ”Vi vill inspirera andra att göra samma sak”, säger Emma Ivarsson från det planerade kollektivhuset Röda oasen i Malmö.

Med tåget från Umeå till München – trots snårigt regelverk

Zoom Det senaste året har intresset för att semestra med tåg närmast exploderat. Allt fler är beredda att kompromissa både tid och pengar för klimatets skull. Men fortfarande kan tågresan till Europa upplevas som onödigt krånglig. Avsaknad av gemensamt bokningssystem och snåriga regelverk är några saker som ställer till det.

De vill skapa framtidens hållbara byar

Zoom Sollefteå kommuns bostadsbolag vill köpa in gårdar i Ångermanlands inland för att skapa framtidens hållbara byar. Tillsammans med det ideella nätverket Framtidens by har Solatum målbilden klar för sig; sovande fastigheter ska bli välmående byaväsenden.

Terrorlagar utnyttjas mot civila organisationer

Zoom Lagar mot terrorism har i många länder också en tendens att drabba organisationer som verkar för fred och säkerhet. Terrorlagar används ofta medvetet mot det civila samhället – och bedömare riktar en del av skulden mot FN:s resolutioner.

Nu kommer "Aktivt hopp" på svenska

Zoom Den amerikanska boken ”Active hope” har hjälpt många omställare att hitta kraft, sammanhang och engagemang. Den 1 maj blir det releasefest för den svenska översättningen. ”Det här är en jätteviktig bok att få ut. Den ger en känsla av att jag kan påverka”, säger en av översättarna Maria Estling Vannestål.

Frörebellerna

Zoom Fröodling, att ta fram sina egna fröer, handlar om så mycket mer än bara odlingen i sig. Efter att frödirektivet i EU röstades igenom 2011 haren närmast underjordisk rörelse växt fram. Det delas fröer på nätet och anordnas kurser. ”Det ligger i allas intresse att det genetiska världsarvet inte går förlorat”, säger författaren och odlaren Lena Israelsson.

Kurser i självhushållning allt mer populära

Zoom Allt fler vill lära sig om självhushållning. För varje år har antalet folkhögskolekurser inom området ökat och det är en bredd av människor som söker sig till dem – unga som gamla, stadsbor som lantisar. När Hola folkhögskola startade sin ekobrukslinje år 2010 var de ensamma med att ha en årslång distanskurs i självhushållning med helgträffar. Det är de inte längre – istället startade de en trend.

Klimatsmart jordbruk ska stärka freden i Sydsudan

Zoom I det fattiga och konfliktdrabbade Sydsudan tvingas bönderna förlita sig på gamla odlingsmetoder – trots att klimatförändringarna skrivit om spelplanen. Men genom ett nytt initiativ som syftar till att stärka freden får bönderna tillgång till nya förädlade grödor som är mer tåliga mot torka.

Samåkning ger lägre utsläpp – och mer tillit

Zoom Transportsektorn minskar sina utsläpp alldeles för långsamt, enligt Klimatpolitiska rådets nya rapport. Samtidigt växer samåkningsrörelsen Skjutsgruppen, som just fått grupper i alla Sveriges län.

Många hinder för indiska kvinnor som vill starta eget

Zoom Indiens ekonomi har vuxit snabbt, men arbetsmarknaden domineras fortfarande kraftigt av män och antalet kvinnliga företagare är få. Men det finns exempel på kvinnor som har lyckats bryta med traditionerna och kunnat börja tjäna pengar på egen hand.

Swedbankskandalen kan gynna mindre banker

Zoom Turerna kring Swedbank har ökat intresset för att byta till alternativa banker som Ekobanken och Jak medlemsbank. ”Vi har märkt att antalet kontoöppningar har ökat”, säger Ekobankens vd Annika Laurén.

Flera miljarder gick till motståndet i Sydafrika

Zoom Det är 25 år sedan apartheid avskaffades. Birgitta Karlström Dorph, tidigare diplomat i Sydafrika, avslöjar nya detaljer om det svenska stödet till motståndsrörelsen i landet.

Därför ska du inte byta fönster

Zoom Äldre fönster som sköts rätt kan hålla i stort sett hur många år som helst, medan nya kassettfönster bara har en livslängd på runt 40 år. Det tar dessutom upp till 66 år för en villaägare att tjäna in ett fönsterbyte, visar nya siffror.

EU-domstolen: Fel att hemligstämpla studier om glyfosat

Zoom EU-domstolen har slagit fast att allmänintresset för EU:s vetenskapliga bedömningar av det kontroversiella bekämpningsmedlet glyfosat väger tyngre än industrins intressen.

Ett kulturhus ska ge liv åt Visby – året runt

Zoom Visby urholkas på vardagsliv när turismen tar allt större plats och året-runt-boende flyttar ut när bostadspriserna stiger. Kulturskolans tidigare lokaler skulle först bli ett nytt hotell, men den nya föreningen Gotlands Kulturum har istället fått klartecken att flytta in med runt 20 kulturföretag.

Ekobönder i Argentina presenterar alternativ till GMO-odlingar

Zoom Argentinas jordbruk domineras av genetiskt modifierade grödor som odlas för export och med hjälp av stora mängder bekämpningsmedel. Men det finns också bönder som satsar på ekologiska odlingar – och kämpar för ett mer hållbart jordbruk.

HD avgör om Bästeträsk blir nationalpark

Zoom Nu säger Region Gotland ja till att Bästeträsk och Ojnare ska bli nationalpark – efter lång väntan och trots regeringsskifte i regionen. Men frågan avgörs i Högsta domstolen.

Våra hjärnor tänker fel kring klimatkompensering

Zoom Människan har svårt att tänka klart kring sin miljöpåverkan. Klimatkompensering kan leda oss åt fel håll, enligt ny forskning från Högskolan i Gävle.

Adam Arnesson vill skapa framtidens hållbara lantbruk

Zoom Det råder akut brist på svensk havre och andra grödor efter sommarens torka. Samtidigt ökar efterfrågan på svenska växtbaserade produkter som havre. I ett nytt EU-projekt efterfrågas nu lantbrukare som vill diversifiera och odla fler grödor för humankonsumtion.

Människorättsförsvarare under allt hårdare tryck

Zoom Hot och våld möter aktivister som försvarar sin rätt till mark eller skyddar naturresurser. Värst är situationen i Latinamerika. ”Vi befinner oss i en mycket svår situation. Det sker en militarisering på regional nivå. Det könsbaserade våldet är omfattande. Vi är i fara, vi kan inte vara tysta”, säger Aura Lolita Chávez från Guatemala.

Flera mord på aktivister i år

Zoom Början av 2019 har inte inneburit någon ljusning när det gäller morden på aktivister och journalister i Latinamerika. Ana María Rodríguez från den colombianska juristkommissionen säger att situationen är fortsatt svår på många håll i landet. Hittills i år har 20 människorättsaktivister mördats.

Unga andelsjordbrukare – en växande rörelse

Zoom I tider av klimatångest så tar många unga klivet från att vara kontorsarbetande stadsbor till att bli heltidsbönder med jord under naglarna. Över hela Sverige så startas det upp småskaliga andelsjordbruk som på någon hektar producerar grönsaker med handredskap och på ett rationellt sätt. Och det är de unga som går i bräschen.

Jamaica ställer om till grön ekonomi

Radar Ett förändrat klimat utgör ett hot mot både ekonomin och matproduktionen i Jamaica. Nu satsar landet på omställning och klimatsmart jordbruk.

Prenumerera

från 45 kr per månad

Prenumerera

Kvinnliga människorättsförsvarare tar större risker

Radar – Analys Få vanliga nyhetskonsumenter känner troligen till namnen Ihsan Al Fagiri, Heba Omer eller Adeela Al Zaebaq. Detta trots att frukterna av…

Klimatrapporteringen större än någonsin

Radar Under 2018 publicerades nästan 85 000 artiklar om klimatet i svenska medier, enligt en ny rapport. Det är det högsta…

Att fläta pil ute är inne

Energi – Landets Fria Syre tipsar En pinne bryts lätt. Men flätar du ihop den med andra grenar kan de bli ett stadigt vindskydd, klätterstöd eller…

"Ge naturen rättigheter i grundlagen"

Radar I veckan presenterades ett förslag till grundlagstillägg för att respektera naturens rättigheter i ett seminarium i riksdagen. Bakgrunden är att…

Inlandsuppror för landsbygdsåtgärder

Radar Den 18 maj genomförs manifestationer i Sorsele, Lycksele, Åsele, Vilhelmina och Hagfors för att kräva bättre samhällsservice på landsbygden. Arrangörerna…

Hallå där Amanda Mungsgård, en av initiativtagarna till Urban burn

Energi – Hallå där Urban burn – The occult odyssey på Blivande i Frihamnen i Stockholm den 6–10 juni är ett systerevenemang till Burning…

Monsanto förde lista över kritiker

Radar I helgen avslöjades att det amerikanska kemiföretaget Monsanto ska ha fört hemliga listor över kritiker mot företaget och dess produkter…

Näver – björkens bortglömda guld

Energi – Recension Emma Dahlqvist är textildesignern och konstnären som plötsligt blev nävernörd. I sin bok ”Näver – fläta, tampa, vika” delar hon…

Nya regler mot rika länders plastdumpning

Radar Runt 180 av världens länder är överens om nya FN-regleringar för att förhindra att plastavfall dumpas i haven. Positivt, tycker…

10 maj tar EU:s resurser slut för i år

Radar På fredag den 10 maj infaller Overshoot Day i EU. I genomsnitt lever EU-invånarna som om det fanns 2,8 jordklot…

Ungersk "slavlag" väcker liv i rättighetsfrågor

Radar Ett sätt att slopa ”fåniga” regler som sätter stopp för arbetare. Eller en slavlag som kan tvinga ungrarna till allt…

Få floder i världen strömmar fritt

Radar Endast en tredjedel av världens längsta floder strömmar fritt, visar en ny studie. Det får stora konsekvenser för viktiga delar…

Ny mötesplats för odlare och lokal matproduktion

Radar Jordbrukskooperativet Under tallarna i Järna får ekonomiskt stöd av Leader Sörmlandskusten för projektet ”Mötesplats för Grön utveckling” – ett forum…

En miljon arter riskerar att försvinna

Radar En miljon växt- och djurarter riskerar att försvinna de kommande decennierna. Det är slutsatsen i en rapport från FN:s vetenskapliga…

Ny klimatstrejk inför EU-valet

Radar Den 24 maj, två dagar före EU-valet har den snabbt växande ungdomsklimatrörelsen Fridays For Future utlyst en ny global strejkdag.

Tinande permafrost hotfullare än väntat

Radar När permafrosten tinar i ett allt högre tempo ger marken vika och landskapen förändras. Det kan leda till att klimatutsläppen…

Här är växterna som renar giftig mark

Radar Plantera solros och lupin och hjälp samtidigt till att rena en bit förgiftad mark. Låter det som science fiction? Vid…

Det bruna hotet mot demokrati och mänskliga rättigheter

Energi – Recension Europaparlamentsvalet 2019 beskriver Lars Jederlund som ett ödesval, ett ödesval för den europeiska gemenskapen. Anledningen till oro kommer från den…

”Skapa större hållbarhet i finansbranschen”

Radar I en debattartikel på DN Debatt idag (30 april) föreslår organisationerna bakom Fair Finance Guide politiska åtgärder på tre områden…

Partierna som kan komma in i EU-parlamentet

Radar Över hundra nya partier har bildats i EU:s medlemsländer sedan valet 2014. Många av dem har siktet inställt på Bryssel.

På gång i hela landet

Energi – På gång i hela landet Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder. Längst ner kommer de som inte är…

Aktivister vill kasta grus i samhällsmaskineriet

Radar Fler civila olydnadsaktioner för klimatet kommer lovar Extinction rebellion. Efter förra veckans aktioner blickar rörelsen framåt. ”Det kommer mera”, säger…

Miljökämpen Polly Higgins död

Radar Polly Higgins, juristen som jämfört miljöbrott med krigsförbrytelser och står bakom begreppet “ekocid”, har avlidit vid en ålder av 50…

Partiet Vändpunkt lanserar regionalpolitiskt program

Radar Den 23 april presenterade Partiet Vändpunkt sitt regionalpolitiska program i Umeå.  Valter Mutt, som var med och startade partiet i…

Ta din klädvård till nya nivåer

Energi Två nya teknikhäften från Hemslöjdens förlag har nyligen kommit ut, “Stoppa” och “Lappa” av de mycket skickliga Katarina Evans och Katarina…

Så här når vi både hållbarhet och rättvisa

Glöd – Under ytan Evig tillväxt är omöjlig på en ändlig planet – det behövs ett nytt mått för ländernas ekonomier att styra mot.

Israelisk människorättsorganisation skeptisk till USA:s fredsplan

Radar Israeliska människorättsorganisationen Btselem är pessimistisk inför möjligheterna till fred efter parlamentsvalet – och inför ett kommande amerikanskt fredsförslag. ”Det internationella…

Tjugo minuter i naturen ger kraftigt sänkta stressnivåer

Radar En ny studie visar att stadsbor minskar sina stressnivåer tydligt redan efter 20 minuter i naturen. De skogar som fungerar…

Klimatriksdagens akutplan för EU:s omställning

Radar EU:s klimatstrategi räcker inte till för att uppnå målen i det globala Parisavtalet. Föreningen Klimatriksdagen presenterade därför ett antal förslag…

Påsk: Till gryningsgudinnans ära

Energi – En syl i vädret Varifrån kommer ordet påsk och vad är det egentligen vi firar? Det finns flera svar beroende på vilket språk du…

Nya möjligheter för småbrukare

Radar I december 2018 antog FN deklarationen för småbrukares rättigheter. Den erkänner småskaliga bönders unika relation till mark, vatten och växter,…

Tillsammanshållbarhet börjar i våra lokalsamhällen

Glöd – Debatt

Allt färre avrättas i världen

Radar Antalet verkställda dödsstraff minskade med nästan en tredjedel förra året. Det är den lägsta siffran på tio år uppger Amnesty…

Flygbolag vill kompensera bort flygskam

Radar Passagerarnas intresse för att klimatkompensera flygresan är lågt. Nu bakar flygbolagen in kostnaden i priset. Naturskyddsföreningen välkomnar initiativet men varnar…

Trenden har vänt – flygresandet minskar

Radar Flygresandet minskar i Sverige. Under första kvartalet flög 378 000 färre passagerare från svenska flygplatser jämfört med samma period förra året.

EU-parlamentariker inom M, KD och SD sämst i miljöröstningar

Radar I Naturskyddsföreningens granskning av de svenska EU-parlamentarikernas miljöinsatser 2014–2019, fick MP, S och V  bäst betyg medan M, KD och…

Fem tips på cykelsemester i sommar

Energi – Landets Fria Syre tipsar Att cykla är ett både miljövänligt och prisvärt sätt att ta sig fram. Vill du ha en aktiv semester som…

Allt fler vill bo nära naturen

Radar Allt fler svenskar tycker att det är viktigt att bo nära ett friluftsområde. Det visar en undersökning av svenska folkets…

Andelen utbildade förskollärare minskar

Radar Andelen anställda med förskollärarexamen på svenska förskolor minskar. Barngruppernas storlek är samtidigt i stort sett oförändrad.

Håll utkik efter vårens läckerheter

Energi – Landets Fria Syre tipsar Sugen på nässelsoppa eller ramslökspesto? Nu är det på många håll i landet hög tid att bege sig ut i…

De släppte ut mest i svensk industri 2018

Radar Koldioxidutsläppen från svensk industri ökade med 445 000 ton förra året, skriver Sveriges Natur.  Ökad produktion av diesel, cement och plast liksom…

Turistö stängs för att skydda sällsynt ödla

Radar Massturism och smuggling skadar världens största nu levande ödla, komodovaranen, som lever i en ögrupp i Indonesien. Nu vill landet…

Köttlobbyn är desperata att behålla makten över livsmedelsindustrin

Glöd – Debatt

HD: Ingen stenbrytning i Ojnareskogen

Radar Högsta domstolen säger nej till prövningstillstånd i målet om Nordkalks stenbrytning i Ojnareskogen på norra Gotland, enligt SR Ekot. Därmed står…

Spelproblemen ökar – kvinnor hårdast drabbade

Radar Svenskarna med allvarliga spelproblem har blivit 45 procent fler under de senaste tre åren, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Kvinnor utgör…

Stopp för bidödande kemikalie hos betodlare

Radar Svenska betodlare får inte använda ett giftigt växtskyddsmedel för att skydda sina grödor, enligt en dom från mark- och miljödomstolen…

Guyana vill bli föregångsland för grön omställning

Radar Sedan det fattiga Guyana slog fast sin målsättning om att ställa om till en grön ekonomi har landet fått en…

EU avslutar sjöinsats på Medelhavet

Radar EU:s gemensamma insats för att bekämpa människosmugglare och rädda flyktingar på Medelhavet kommer att fortsätta – men endast i form…

Ny universitetskurs för att motverka klimatförändringar

Radar I höst startar den nya tvärvetenskaplig kursen ”Att motverka klimatförändringarna” på Stockholms universitet. Kursen är öppen för studenter från alla…

Vill stänga världens största flyktingläger

Radar Kenyas regering vill ”inom en sexmånadersperiod” stänga Dadaab, världens största flyktingläger, enligt dokument från FN:s flyktingorgan UNHCR som nyhetsbyrån AFP…

Biologens vårtips: Titta på insekterna

Radar Redan nu kan man hitta tussilago och blåsippor strax norr om Sundsvall.Men enligt biologen Didrik Vanhoenacker finns ännu mer spännande…

Rika länders konsumtion driver på vattenbristen

Radar I dag lever 844 miljoner män­niskor fort­farande utan rent vat­ten, och den siffran riskerar att öka i framti­den. In­för Världs­vat­tenda­gen…

Miljöorganisationer kräver avverkningsstopp

Radar I ett öppet brev kräver 12 miljöorganisationer att Sveaskog ska sluta avverka skog med höga naturvärden. Brevet vänder sig också till…

Rädda krypen – med kottar, kadaver och en holk

Energi – Landets Fria Syre tipsar Bostadsbristen bland småkryp blir allt värre och den biologiska mångfalden är i fara. Men vill man hjälpa de hotade arterna…

Aktivist döms till fyra års fängelse i Tjetjenien

Radar Den ryske människorättsaktivisten Ojub Titijev har dömts till fyra års fängelse för narkotikabrott. Ojub Titijev, ledare för organisationen Memorial, greps…

SLU-projekt tar fram nya klimatsmarta produkter

Radar I dag används bara ungefär en tredjedel av en broccoliplanta, trots att en stor del av den är fullt ätbar…

Saudiska kvinnoaktivister inför rätta

Radar Efter att ha hållits frihetsberövade i nästan ett år har rättegången inletts i Saudiarabien mot tio kvinnliga aktivister som greps…

FN: Miljöproblem bakom ett av fyra dödsfall

Radar Hela 25 procent av alla för tidiga dödsfall beror på miljöproblem som människan skapat, visar en ny rapport från FN.

Ökade attacker mot civilsamhället

Radar Allt fler länder inför lagar som inskränker utrymmet för civilsamhällets organisationer. Det visar en ny rapport från Amnesty International. Globalt sett…

Stadsodlingsföretag i konkurs

Radar Det omskrivna svensk-amerikanska bolaget Plantagon, som utvecklar teknik för inomhusodling i stadsmiljö, har försatts i konkurs. Tekniken har förespråkats som…