Landets Fria Syre

Studie: Musikfestivaler kan leda till hållbarare liv

Radar Kan ett besök på en musikfestival vara en inkörsport till en hållbarare livsstil? Enligt en nyligen publicerad studie är svaret ja.– Alla som varit på en festival vet att det hör till att vara lite småskitig i några dagar, säger Tullia Jack, sociolog vid Lunds universitet.

Omställningslabbet undersöker vår syn på "Resurser"

Zoom Vad innebär det att ställa om till ett mer hållbart samhälle? Det är den grundläggande frågan i Omställningslabbet, en serie samtal eller workshoppar med olika teman, som Yannick Porter är med och driver på Under Tallarna i Järna.

Ny forskningsrapport: Grön ekonomisk tillväxt inte möjligt

Radar Drömmen om grön tillväxt i världsekonomin måste begravas om klimatkrisen ska lösas. Den slutsatsen dras i en omfattande internationell studie, skriver danska sajten Information.

"Det är bara du, din kamrat och naturen"

Energi Vill du utmanas av naturen och elementen? I så fall kanske swimrun är något för dig. Sporten är förhållandevis ny, men växer snabbt. Särskilt bland de som gärna vill ha en naturupplevelse under träningen.

Hållbar samhällsförändring med ekopedagogik

Zoom Den första boken på svenska om naturens rättigheter kom ut under våren, ett samarbete mellan pedagogerna Nikolas Berg och Ingrid Berg och miljöforskaren Martin Hultman. Här berättar de för Landets Fria Syre om tankarna bakom boken och hur de ser på den nödvändiga transformationen av samhället. Vilken roll kan ekopedagogiken spela i denna process – som också behöver ske inom oss?

Urfolket Qhara Qhara kräver lagändring i Bolivia

Zoom Den urgamla Qhara Qhara-nationen inledde i våras en kamp mot den bolivianska staten för att försvara sina förfäders land. Det är en tydlig utmaning mot den regering som kom till makten 2006 med löften om respekt för ursprungsbefolkningens värderingar och rättigheter.

”Sprututbyten borde finnas i alla städer”

Zoom Sprututbyte för personer som injicerar droger har länge varit en omdebatterad fråga i Sverige. Sedan det kommunala vetot slopades har tillgången ökat och i dag finns det omkring 14 program i hela landet. Men fortfarande måste vissa resa för att få vård och det ser ut att dröja innan sprutbyte finns i alla städer.

Ekofilosofi som verktyg i miljökriserna

Zoom Varför händer det så lite trots att vi har så mycket fakta om miljöproblemen? Hur undviker vi att agera i panik under hotet av klimatkrisen? Olika sorters kunskap och att hantera osäkerhet är några av frågorna som deltagarna på årets ekofilosofiska sommarakademi kan fördjupa sig i.

Bybefolkning löste sina energiproblem på egen hand

Zoom Varken staten eller storföretagen var intresserade av att hjälpa invånarna i fyra byar i nordvästra Guatemala att få tillgång till el. Då valde befolkningen att lösa det på egen hand genom att bygga sina egna vattenkraftverk.

Hampan växer åter i Italien

Zoom Sedan hampalagen reglerades i Italien 2016 har produktionen ökat explosionsartat.  Butiker för ”cannabis light” breder ut sig över landet och produkter som hamparicotta och hampaöl har blivit populära. Men hampans hållbarhetsaspekt är minst lika viktig som den ekonomiska.

Nätverk vill att unga ekobönder ska lyfta Nigeria

Zoom Nigeria är Afrikas folkrikaste land och en av världens största importörer av ris. Men det är också ett land där stora områden av jordbruksmarker förblivit outnyttjade och där det finns ett enormt behov av nya arbetstillfällen. För Lawrence Afere är lösningen given – att fler ungdomar startar ekologiska jordbruk. Hittills har hans satsning engagerat över tre tusen medlemmar.

Så får stadsbarn bättre kontakt med naturen

Zoom Barn med starka band till naturen är mer benägna att skydda den. Ny forskning från Högskolan i Gävle visar hur den kontakten kan stärkas hos barn i städer.

”Jag vill dra mitt strå till stacken”

Zoom Välja tåg istället för flyg, äta veganskt eller avstå från att skaffa barn. Att göra val utifrån vad som är bra för klimatet blir allt vanligare. För Cecilia Wisén är det en större uppoffring att sluta flyga än att avstå barn och för Carmen Sosa är det viktigt att föra över miljömedvetenheten till dottern. Vi pratar också med forskaren Magnus Bergquist om vad som får oss att göra de val vi gör.

Plockhuggning istället för kalhyggen

Zoom Ett hållbart skogsbruk där skogen får växa fritt och där omplantering med enbart ett trädslag upphör, skulle betyda allt för den biologiska mångfalden. Det menar Mikael Karlsson, grundare av Ecoforestry Foundation som arbetar med att sprida idén om ett klimatsmartare sätt att bedriva skogsbruk.

Mer lokal matproduktion – med byn som utgångspunkt

Zoom Leader Södermanland har gett tummen upp till ett projekt som ska undersöka hur byn Merlänna i Södermanland kan få en större andel lokal och resilient matproduktion. ”Att odla tänker jag är något som många måste lära sig”, säger ena projektledaren Annica Gustafsson.

Kraften i muntligt berättande

Zoom Storytelling – med inriktningen ”läkande berättelser” kan vara ett sätt att bearbeta traumatiska upplevelser. För många asylsökande kan ett besked om att få stanna eller inte i Sverige dröja minst två år, och läkande berättelser kan vara ett stöd i att klara av den utsatta situation som den långa väntan innebär. ”Vi vill ge hopp och vara ett ljus i mörkret”, säger Sissi Saller, en av kursledarna.

Nytt bostadskoncept utmanar ekobyn

Zoom Regen villages är ett internationellt företag som vill bygga miljövänliga bostadsområden på svenska landsbygder. ”Man kommer att bo i samklang med naturen och andra människor”, säger Mats Eliasson, företagets Sverigechef.

Lokalt mathantverk sprids som ringar på vattnet

Zoom På mindre än tre år har 120 Reko-ringar dykt upp runtomkring i Sverige. Nu har även ­”Sveriges närmaste stad” – Enköping – fått en. Flera av deltagarna menar att relationen mellan producent och konsument är anledningen till att de är på plats.

Män kopplar Metoo till miljöproblem

Zoom Toxiska maskulinitetsnormer möjliggör inte bara övergrepp mot kvinnor utan även mot miljön. Som en del av Metoo-rörelsen ordnar organisationen Män samtalsgrupper för män – som nu även pratar om sambanden mellan patriarkat och miljöproblem.

Mycket surr om litet bi

Zoom Den senaste tiden har allt fler vaknat upp till den akuta situationen för många av världens insekter. Biodlare, miljöorganisationer och forskare arbetar för att skapa opinion och få politiker att agera. I Sverige är situationen för honungsbin hoppingivande, medan situationen för våra vilda biarter är akut. Mycket på grund av att de naturliga boplatserna försvinner med det storskaliga jordbruket.

Byggemenskaper får hjälp att ta makten över boendet

Zoom Projektet Divercity ska bana väg för fler byggemenskaper i Sverige, där de boende tillsammans låter bygga sitt hus. ”Vi vill inspirera andra att göra samma sak”, säger Emma Ivarsson från det planerade kollektivhuset Röda oasen i Malmö.

Med tåget från Umeå till München – trots snårigt regelverk

Zoom Det senaste året har intresset för att semestra med tåg närmast exploderat. Allt fler är beredda att kompromissa både tid och pengar för klimatets skull. Men fortfarande kan tågresan till Europa upplevas som onödigt krånglig. Avsaknad av gemensamt bokningssystem och snåriga regelverk är några saker som ställer till det.

De vill skapa framtidens hållbara byar

Zoom Sollefteå kommuns bostadsbolag vill köpa in gårdar i Ångermanlands inland för att skapa framtidens hållbara byar. Tillsammans med det ideella nätverket Framtidens by har Solatum målbilden klar för sig; sovande fastigheter ska bli välmående byaväsenden.

Terrorlagar utnyttjas mot civila organisationer

Zoom Lagar mot terrorism har i många länder också en tendens att drabba organisationer som verkar för fred och säkerhet. Terrorlagar används ofta medvetet mot det civila samhället – och bedömare riktar en del av skulden mot FN:s resolutioner.

Nu kommer "Aktivt hopp" på svenska

Zoom Den amerikanska boken ”Active hope” har hjälpt många omställare att hitta kraft, sammanhang och engagemang. Den 1 maj blir det releasefest för den svenska översättningen. ”Det här är en jätteviktig bok att få ut. Den ger en känsla av att jag kan påverka”, säger en av översättarna Maria Estling Vannestål.

Prenumerera

från 45 kr per månad

Prenumerera

Avloppsvatten kan ersätta dricksvatten i industrin

Radar Återanvänd avloppsvatten för att spara på rent dricksvatten? Det kan Halmstad och Laholm vara bland de första med i Sverige.

Inte en enda flicka född i 132 indiska byar

Radar De våldsamma skogsbränder som härjat i Portugal är i stort sett under kontroll, uppger brandmän som deltar i släckningsarbetet och…

Alger kan bli storindustri i svenska hav

Radar Algerna vi äter i sushin och sjögrässalladen importeras ofta från andra sidan jorden – men hade lika gärna kunnat odlas…

Enklare regler för algodlare på gång

Radar De långa väntetiderna för att få tillstånd att odla alger i haven ses över av Jordbruksverket. Ett initiativ från regeringen…

Klädtillverkare stämmer myndighet för miljökampanj

Radar Svenskt Vattens kampanj mot onödig, miljöfarlig användning av silver i olika produkter hotas med stämning och vite. Om inte Svenskt…

Sameby uppmanar bolag att avveckla gruvbygge

Radar I ett brev uppmanar Samerådet tillsammans med samebyn Semisjaur Njarg Bolidens fem största ägare att avveckla planerna på ett dagbrott…

Bikupor ingen miljöinsats

Radar Företag som satsar på bikupor som en miljöinsats och för att gynna den biologiska mångfalden gör mer skada än nytta,…

V vill miljardsatsa på kollektivtrafik

Radar Vänsterpartiet föreslår en miljardsatsning på kollektivtrafik. Pengarna ska bland annat kunna användas till billigare busskort.

Här skapas växtproteiner av gröna blad

Radar Nu startar svensk tillverkning av protein ur gröna blad. Anläggningen i Alnarp, där växter ska bli till protein, ligger i…

Kinesiska företag vill halvera sitt matavfall

Radar Mer än 500 kinesiska cateringföretag och restauranger har ställt sig bakom ett initiativ som siktar på att halvera matavfallet till…

Lantbruket måste lära sig att spara vatten

Radar Det är hög tid för det svenska lantbruket att lära sig samla in och spara regnvatten. Det skriver Nordiska ministerrådet…

Utredning: Klimatanpassa reseavdraget

Radar Reseavdraget för jobbresor bör avskaffas i sin nuvarande form. Det föreslår en utredning som presenterades för regeringen i onsdags. I…

Skåne kan få marint naturreservat

Radar Länsstyrelsen föreslår ett marint naturreservat i Kattegatt utanför Höganäs och Båstad.

Högskolor och universitet ska sänka sina utsläpp

Radar 36 universitet och högskolor har tagit fram ett gemensamt klimatramverk där de åtar sig att ta fram varsin konkret klimatstrategi.

Bästeträsk på gång – Nordkalk säger nej

Radar Nu startar förberedelserna för att göra Bästeträsk på Gotland till Sveriges nästa nationalpark. Men planerna försvåras av att kalkindustriföretaget Nordkalk…

Storken kom med rekordmånga ungar

Radar Inte på hundra år har det fötts så många storkungar i Skåne som i år – 101 stycken.

Grönlands istäcke smälter oroväckande snabbt

Radar Inom nästa årtusende kan Grönland komma att göra skäl för sitt namn. Den tjocka is som täcker ön smälter snabbare…

Varberg satsar på sightseeingbussar på landsbygden

Radar I Varbergs kommun testas nu busslinjen Åkturen för andra året i rad. Konceptet bygger på samma princip som storstädernas sightseeingbussar,…