Radar · Nyhet

Våtmarker för rekreation

Nu vill den rödgröna ledningen skapa gröna rekreationsområden genom klimatanpassade våtmarker, som kan översvämmas vid kraftiga skyfall och samtidigt vara en oas för fåglar och andra arter.

– Vi måste bygga ett tryggare Göteborg som bättre klarar översvämningar. Vi måste också stärka den biologiska mångfalden och se till att skapa gröna miljöer i centrala Göteborg som får människor och fåglar att trivas. Därför behöver vi fler våtmarker, säger Ulf Kamne (MP), miljökommunalråd med ansvar för stadsutveckling, i ett pressmeddelande.

8 miljoner kronor har den rödgröna ledningen valt att satsa på att anlägga våtmarker, som ett steg i att klimatanpassa staden. Med klimatförändringar och extrema väderförändringar, såsom stormar och skyfall kommer staden bli allt mer utsatt och nu görs åtgärder för att klimatanpassa staden.

– Regnvattnet måste ha någonstans att ta vägen, då fyller en våtmark en viktig funktion. Den kan ta hand om översvämningen istället för att vägar och bostäder ska bli överfyllda, säger Ulf Kamne.

Att anlägga våtmarker är en strategi som uppmuntras av SMHI, som ett sätt att klimatanpassa. Våtmarker är artrika livsmiljöer med massor av bonuseffekter. Förutom att reglera vattenflödet och göra det möjligt att skydda staden från översvämningar, så är de även bra på att filtrera och rena vatten från gifter och minskar problemet med övergödning. I dag har uppemot en fjärdedel av Sveriges ursprungliga våtmarker försvunnit genom utdikning och uppodling.

Den rödgröna ledningen menar att det är en lönsam affär att anlägga våtmaker och hänvisar till exempel i Värmdö kommun där besparingar gjorts på grund av att restaurarera våtmarken Hemmesta sjöäng för 2,5 miljoner.

De våtmarker som nu ska anläggas kan till exempel användas för olika typer av friluftsliv så som fågelskådning och skridskoåkning.