Radar – Nyhet

Världslitteraturen tar plats i Gamlestaden

Om knappt ett år kommer Göteborg att ha ett Världslitteraturhus. Genom att placera det i Gamlestaden hoppas man både lyfta stadsdelen och locka nya grupper till litteraturens värld.

Efter flera år i kommunapparatens tröskor håller idén om ett Världslitteraturhus i Göteborg på att bli verklighet. Det byggs just nu på Gamlestads torg och kommer att invigas i oktober 2018.

– Det här kan locka människor från hela Göteborg att komma till Gamlestan. Det kommer att bli en viktig knutpunkt för människor med olika bakgrunder, en mötesplats som är ett viktigt sätt att öka integrationen, säger Özgur Tasbas (MP), ordförande i SDN Östra Göteborg i ett pressmeddelande.

Idén om att skapa ett världslitteraturhus i Göteborg föddes redan år 2013 när kristdemokraten Maria Berntsson lämnade in en motion till kommunfullmäktige.

Två år senare lades en första utredning fram till kulturnämnden. Samtliga allianspartier i kommunstyrelsen var då negativa till förslaget, men i Östra Göteborg ville alla partier ha ett Världslitteraturhus i stadsdelen.

I juni i år beslutade det röd-gröna-rosa styret att satsa 4,8 miljoner årligen på verksamheten, vilket är hälften av vad den beräknade årliga kostnaden. Den övriga summan kommer från står stadsdelen Östra Göteborg för, då det är de som kommer att sköta driften av huset.

Världslitteraturhuset kommer att inhysas på 1  300 kvadratmeter och vara en arena för litteratur från alla delar av världen. Man ska även fokusera på nationella minoriteters språk och kultur, säger Özgur Tabas.

Han hoppas att Världslitteraturhuset ska bidra till att minska de klyftor som finns mellan stadsdelarna när det gäller språkutveckling, läsförståelse, ordförråd och skolresultat.

– Att utveckla språkförståelsen på barns och ungas hemspråk är en av nycklarna till att klara skolan bättre. Därför hoppas vi att Världslitteraturhuset kommer att spela en viktig roll för ungdomar, säger han.

Andra artiklar från Syre Göteborg

Gammal lyx är lyxigare

Krönika Jag har alltid gillat gamla prylar. Inte vilka gamla prylar som helst – utan gamla lyxprylar. Gammal lyx är alltid…

Lotta Sjöberg

Energi Det kan alltid bli värre

Hallå där! …

Energi … Stefan Åkesson, regissör i konst- och teatergruppen Blaue Frau, som är med och sätter upp föreställningen ”35 Jag och…

Växande intresse för humle

Zoom På kommunens testbäddar i Angered har trädgårdsentreprenören Tony Johansson planterat 200 humleplantor, med siktet inställt på Göteborgs lokala ölproducenter. Som…

”FN-systemet har svikit Myanmars folk”

Radar Efter att en ny rapport presenterats om människorättssituationen i Myanmar är det fortfarande oklart vad som blir nästa steg för…

Kollaborativ ekonomi bakom friluftsfestival

Radar Nu på lördag 15 september arrangeras Göteborgsområdets enda festival för utomhussporter och folkhälsa – Ale Outdoor. Besökarna kommer kunna prova…

SD ökar i hela Göteborg

Radar Sverigedemokraterna går framåt i alla kommuner i Göteborgsområdet efter helgens val. I Göteborg var ökningen relativt liten, med 1,3 procent,…