Radar · Nyhet

Räddningsmissionen letar hjärterum

Bostadsbristen i Göteborg är större än någonsin. Sedan i höstas driver Räddningsmissionen projektet Finns det hjärterum? där privatpersoner får hjälp med att hyra ut oanvända ytor till bostadssökande.

I dag är omkring 4 000 vuxna och 1 700 barn akut bostadslösa i Göteborg. De har oftast tak över huvudet om nätterna, men saknar fast adress. På Räddningsmissionen, som som har arbetat med social utsatthet i Göteborg i drygt 60 år, vet man att bostadslöshet kan ställa till stora problem.

– Minsta gemensamma nämnaren i nästan alla frågor och verksamheter som vi är inne i är att om man inte har någonstans att bo, då blir det trassligt. Samtidigt finns det många människor som inte har något annat socialt problem annat än att man inte kommer in på bostadsmarknaden, säger Henrik Melkstam på Räddningsmissionen.

Han är projektledare för det nya projektet Finns det hjärterum? som syftar till att hitta ledigt boutrymme hos privatpersoner runt om i Göteborg. För det finns mycket outnyttjad yta i det här landet, säger han.

– Om vi bara tittar rent statistiskt bor vi på väldigt många kvadratmeter per person i det här landet jämfört med övriga EU. Många sitter på stora villor.

I Finns det hjärterum? efterlyser Räddningsmissionen privatpersoner som vill hyra ut exempelvis en vind, en källare eller ett attefallshus till personer i behov av bostad. Räddningsmissonen fungerar som mellanhyresvärd vid uthyrningen, ser till att allt fungerar som det ska och hjälper till under hela processen.

– Ofta handlar det om att man måste göra någon form av omställning, till exempel sätta in en duschkabin, ta upp en dörr eller inreda en källarvåning. Vi har ett nätverk av arkitekter och finansiellt kunniga jurister och kan hjälpa till med rådgivning.

De ekonomiska kostnaderna för eventuella anpassningar av utrymmena står man själv för som privatperson. Därefter får man en månatlig ersättning från Räddningsmissionen för att hyra ut bostaden.

Hjärterums-kampanjen har smugit igång under hösten och våren och man har fått ett tjugotal intresserade varav några redan håller på att ställa i ordning boenden. I sommar kommer man att dra igång och slå på den stora trumman, säger Henrik Melkestam.

– Det handlar om att se möjligheterna i sitt eget boende. Har man bott på samma sätt i många år ser man kanske inte de där extra kvadratmeterna som finns.

För den som är intresserad av att hyra ut boyta finns en checklista på krav som behöver uppfyllas. Kortfattat ska bostaden ha egen ingång och hyresgästen ska ha tillgång till en kokvrå, toalett, dusch och tvätt. Boendet ska också vara tydligt avgränsat från den övriga hemmet, vilket innebär att man inte kan hyra ut bara ett enskilt rum. Kontrakten fungerar som vanliga hyreskontrakt med 1–3 månaders uppsägningstid, med en maximal uthyrningstid på två år.

– Det beror på regler om besittningsrätt och liknande. Det här är tänkt som en temporär lösning, en del i en boendekarriär. När man flyttar från ett hjärterumsboende har man förhoppningsvis goda vitsord med sig och har fått in en liten fot på bostadsmarknaden.