Radar – Nyhet

Ny spårvagnskarta synliggör det segregerade Göteborg

Hyrorna i Göteborg kan komma att öka med uppåt 50 procent under de kommande fem åren och de som drabbas hårdast är människor i förorterna. Det visar en ny karta som tagits fram av aktivister som verkar för att alla människor ska ha råd till en bostad.

Nätverken ”Alla ska kunna bo kvar” och ”Allt åt alla Göteborg” har tagit fram en unik spårvagnskarta över Göteborg som visar vilka områden i staden som riskerar att drabbas hårdast i samband med förväntade renoveringar av Miljonprogrammen.

– Många av bostäderna med renoveringsbehov finns i förorterna. Kartan visar ju framför allt på att Göteborg är en väldigt segregerad stad, både nationellt och internationellt sett, förklarade Chalmersforskaren Mikael Mangold i en intervju med Göteborgdirekt.

Kartan bygger på resultatet av hans doktorsavhandling som visar att hyran kan komma att öka med mellan 35 och 50 procent i mer än hälften av Göteborgs fastigheter, baserat på förväntade renoveringar under de kommande fem åren. Kartan presenterades i samband med en manifestation som de två rättvisenätverken anordnade på Järntorget förra lördagen.

 

Länk: www.allaskakunnabokvar.se


Andra artiklar inom Syre Göteborg

Glöd – Ledare

Godtyckliga åldersbeslut på liv och död

Krönika

Anteckningar från Teheran

Energi – Syre tipsar

Veganska smarrigheter

Energi – Syre tipsar

Pånyttfödd i synthvärlden

Energi – Mat med Jenny

En enkel men lyxigt smakande risotto

Energi – Recension

En helkväll med skön meny och läcker inredning

Glöd – Ledare

Ett självständigt liv är poängen med assistans