string(8) "goteborg" Jordärtskockspizza med färska kantareller - Syre Göteborg
Energi – Mat med Jenny

Jordärtskockspizza med färska kantareller

Vad gör man om man får ett kilo kantareller av en generös kamrat, och en påse jordärtskockor direkt från kolonilotten av en annan vän? Pizza så klart! Det är fredag, det är oktober och det ska mysas såsom hösten påbjuder.

Att baka pizza utan tomatsås blir alltmer populärt. Sötpotatiskräm och kronärtskockskräm blir allt vanligare på restauranger. Jordärtskockor fungerar alldeles utmärkt det också. Skivad jordärtskocka som bas ger en söt och höstig karaktär.

Recept på två pizzor

Pizzabotten:

½ jäst

2 ½  dl fingervarmt vatten

2 msk olja

½ tsk salt

6–7 dl vetemjöl

Gör så här:

Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut den med fingervarmt vatten. Tillsätt olja, salt och mjöl.

Arbeta ihop en deg och knåda den smidig. Låt jäsa under en kökshandduk i 1 timme.

Topping:

200 g vegansk mozzarella

5-6 jordärtskockor

500 g rensade kantareller

1 rödlök

ev cocktailtomater

½ dl olivolja

2 klyftor vitlök

1 msk oregano

½  tsk salt

Riv osten. Skala och skiva jordärtskockorna fint. Fräs kantarellerna mjuka. Skiva rödlöken tunt och fräs mjuk. Kavla ut degen till runda pizzor. Bred ut osten och täck den med ett lager jordärtskocksskivor. Toppa med kantareller, rödlök och eventuellt tomater om så önskas. Rör samman olja, pressad vitlök, oregano och salt. Ringla några matskedar av blandningen över pizzorna.

Grädda i cirka 10–15 minuter i 225 grader tills kanterna börjar få färg. Ringla över mer olja vid behov. Njut.


Andra artiklar från Syre Göteborg

Krönika

Befria elektroniken

Energi

Nanna Johansson: Hur man botar en feminist

Energi

Lotta Sjöberg: Det kan alltid bli värre

Energi

Hallå där! ...

Energi

På gång i Göteborg

Energi

Göteborgstipset 2: Science fiction på film

Energi

Göteborgstipset 1: Vetenskapsfestival