Radar

Ensamkommande utvisades – men flera fall ska omprövas

I tisdags tvångsutvisades 10 personer från Migrationsverkets förvar i Kållered till Afghanistan. Flera personer som skulle ha varit med på planet fick i sista minuten beskedet att deras beslut ska omprövas.

I tisdags genomfördes nya tvångsutvisningar av ensamkommande till Afghanistan från Migrationsverkets anläggning Sagåsen i Kållered.

17 personer hade fått veta att de skulle utvisas från Sverige under tisdagen, men i sista stund fick sju av dem beskedet att deras beslut ska omprövas eftersom nya uppgifter framkommit. De övriga 10 personerna fick lämna landet med ett chartrat plan från Landvetter flygplats sent på tisdagskvällen.

Under dagen var mellan 100 och 200 personer på plats utanför förvaret för att protestera mot deportationerna och när de inhyrda bussarna skulle lämna platsen satte sig flera demonstranter i vägen. Tre personer greps och två är misstänkta för brott, enligt polisen. Två polismän ska ha skadats lindrigt.

Det chartrade planet landade i Afghanistans huvudstad Kabul vid niotiden på morgonen, efter att på vägen ha hämtat upp ytterligare utvisade personer i Wien.

En av de afghaner som utvisades under tisdagskvällen accepterades inte av Afghanistans myndigheter och är nu på väg till Sverige, enligt Blankspot.

Andra artiklar från Syre Göteborg

Gammal lyx är lyxigare

Krönika

Lotta Sjöberg

Energi

Hallå där! ...

Energi

Växande intresse för humle

Zoom På kommunens testbäddar i Angered har trädgårdsentreprenören Tony Johansson planterat 200 humleplantor, med siktet inställt på Göteborgs lokala ölproducenter. Som ny ordförande i Svenska humleodlareföreningen vill han bidra till att svensk humleodling får en renässans. Och på mikrobryggerierna är man försiktigt positiv.

”FN-systemet har svikit Myanmars folk”

Radar Efter att en ny rapport presenterats om människorättssituationen i Myanmar är det fortfarande oklart vad som blir nästa steg för att utkräva ansvar och rättvisa.

Kollaborativ ekonomi bakom friluftsfestival

Radar Nu på lördag 15 september arrangeras Göteborgsområdets enda festival för utomhussporter och folkhälsa – Ale Outdoor. Besökarna kommer kunna prova allt från SUP-yoga till att ”normtesta” sin relation. Bakom arrangemanget står ett unikt arbetssätt som bygger på delningsekonomins principer.

SD ökar i hela Göteborg

Radar