Energi – Mat med Jenny

En biskvitårta satte Sunes fik på vegankartan

En torsdag i mitten av november lägger Sunes fik upp en bild i sociala medier som ska komma att rita om vegankartan i Kålltorp. I området finns pizzerian Roma som erbjuder en trevlig veganpizzameny, men på fikafronten har det varit sämre ställt. Nu är det ändring på det.

Morin Rasouki och Liam Chief tog över Sunes fik för snart två år sedan. De hade båda jobbat som kockar, men ville öppna något mindre och gärna också ägna sig mer åt att baka. Nu driver de Sunes på Munkebäcksgatan i östra Göteborg.

Här serveras ett standardutbud av hembakade kakor, bullar, mackor, frukost och lunch. Men Morin Rasouki gillar att experimentera och testa nya grejer. Nu finns det även veganska chokladbiskvier i kondisdisken.

– Det började med att vi hade lite raw foodfika. Fördelarna med raw food är ju att det funkar för en stor målgrupp. Sedan började jag göra veganska chokladbiskvier en dag, men folk har för mycket fördomar. De tyckte det lät äckligt, så det slutade med att vi fick slänga, berättar Morin Rasouki.

Men hon gav sig inte så lätt. Det svåra är att nå ut med rätt marknadsföring. Läget i Kålltorp är inte helt optimalt, men veganer är beredda att sätta sig på spårvagnen om gofika hägrar. Den där torsdagen i november lyckades en bild på Facebook bli precis vad som behövdes.

Morin Rasouki hade fått i uppdrag att leverera ett stort antal veganska chokladbiskvier till en kund, och föreslog då i stället att göra en hel tårta, som en jättebiskvi. Fotot på biskvitårtan delades i sociala medier och plötsligt var Sunes fik en snackis.

– Tidigare sålde vi kanske 1–2 stycken om dagen. Nu sålde vi i stället fyra gånger så mycket. Det kom in kunder som ville köpa med sig sex stycken. Vi fick baka fler gånger om dagen, säger Liam Chief.

Förutom chokladbiskvier finns det alltid minst två veganska kakor till i disken. Denna dag serveras även raw foodbollar och jordnötspaj. I vintras såldes semlor och nu till jul bakas lussekatter. Svårigheten är att balansera utbud och efterfrågan. Risken finns alltid att inte tillräckligt många veganer letar sig ut till Kålltorp.

– Vi funderar på att ha särskilda dagar då vi säljer just veganska lussekatter och semlor. Kanske en gång i veckan. Det känns verkligen inte bra att behöva slänga. Och tyvärr är ju veganska produkter också lite dyrare. Jag ser fram emot när efterfrågan ökar och priserna kan sänkas, säger Liam Chief.

Förutom fika serveras också lunch med bland annat falafelwrap och bakad potatis med hummus. Det finns ostfralla och även frukost med yoghurt, gröt och smoothies. Och mer ska det bli.

– Vi har gjort smörgåstårta med vegansk ost, tångkaviar, skagenröra och avokadoröra. Vi kommer satsa mer på det framöver. Och så testar vi vegansk skinka just nu. Jag tycker den är jättegod. En annan fundering vi har är veganska våfflor. Jag får experimentera lite. Det måste bli bra innan man börjar sälja. Men det är väldigt roligt. Veganer är en tacksam målgrupp, säger Morin Rasouki.

 


Andra artiklar inom Syre Göteborg

Glöd – Ledare

Lokalt engagemang förtjänar att tas på allvar

Radar – Nyhet

Nybyggen ska minska bristen på studentbostäder

Bostadsbristen är ett ständigt gissel för studenter som vill rota sig i Göteborg. Många tvingas…

Radar – Nyhet

Sociala normer påverkar vårt miljöbeteende

Metoder baserade på tävlingar har intensiv men kortvarig effekt, sociala normer kan däremot ha en…

Radar – Nyhet

Lånecyklarna ska bli fler

Trafiknämnden har beslutat om hur framtidens hyrcykelsystem i Göteborg ska se ut. Det ska bli…

Radar – Nyhet

Friska djur avlivas på Borås djurpark

I veckan har SVT Nyheter väst rapporterat om hur friska djur avlivas på Borås djurpark.…

Radar – Nyhet

Ska ta krafttag mot antisemitism

Göteborgs stad måste ta tag i problemet med antisemitism, beslutade kommunstyrelsen på sitt möte i…

Glöd – Debatt

Rädda Kortedala bibliotek