Radar · Nyheter

Aktivister blockerade trafiken vid Avenyn

Omkring 50 aktivister från Extinction rebellion stoppade trafiken i centrala Göteborg i onsdags.

Under onsdagseftermiddagen genomförde aktivister från Extinction rebellion en bilblockad i centrala Göteborg. Demonstranterna stoppade trafiken vid Avenyn i syfte att få stadens politiker att utlösa klimatnödläge.

Vid 16.30-tiden i onsdags satte sig omkring 50 demonstranter från rörelsen Extinction rebellion mitt i korsningen Avenyn/Parkgatan och blockerade trafiken. Syftet med aktionen var att få Göteborgs makthavare att hörsamma det medborgarförslag som uppmanar staden att utlysa klimatnödläge. Förslaget är det som fått flest röster hittills, i skrivande stund knappt 1 300 stycken.

–Det gäller att se till så att alla, från högsta makthavare till minsta enskilda göteborgare, inser det stora allvaret. Vi står mitt i en pågående kris och nu gäller det. Det är hög tid att gå från ord och policydokument till handling, säger Mira Byvald, en av aktivisterna, i ett pressmeddelande som skickades ut inför blockaden.

20-tal misstänkta

De poliser som var på plats lät blockaden pågå i tio minuter. När tiden var slut satt många kvar i korsningen och blev därför borttvingade av polisen. De som inte följde med frivilligt släpades från platsen. Både demonstranter och polis vittnade dock om att stämningen var god och inget våld förekom.

Sammanlagt pågick aktionen i ungefär en timme, varpå trafiken var igång som vanligt igen. Polisen uppger till Göteborgsposten att ett 20-tal personer är misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Internationell aktionsvecka

Aktionen var en del av Extinctions rebellions internationella aktionsvecka, som pågår under hela vecka 16. Rörelsen har genomfört en rad aktioner på olika håll i världen, varav de i London – XR-rörelsens födelsestad – är de mest omskrivna. Där har aktivister bland annat blockerat några av de största gatorna och limmat fast sig på tåg. Hittills har 300 personer gripits.

I Sverige genomfördes den största aktionen i måndags, då ett hundratal personer genomförde en så kallad “die-in” utanför Riksdagen, det vill säga låg på marken och spelade döda. Det hela pågick i flera timmar.

Sorgetåg på Långfredagen

Utöver blockaden i onsdags kommer XR Göteborg även att genomföra en aktion under Långfredagen. Då hålls ett sorgetåg längs Avenyn för att uppmärksamma den pågående sjätte massutrotningen av arter.

“Med denna aktion bjuder vi in alla som vill förena sig med oss i sorgen över alla redan förlorade arter och för att tillsammans hämta kraft och energi att göra det som krävs för att skydda livet på jorden. Allt levande är värt att bevara och vi människor är en del av naturens väv.”, skriver de i pressmeddelandet.

Läs vår intervju med XR Göteborg-medlemmarna Katja Bergman och Martin Claussen här.