Radar · Nyheter

Glömde boka om mönstringen – dömdes för brott

Philip Åkerblom skulle ha mönstrat våren 2018.

På ett år har minst 24 ungdomar dömts för brott mot lagen om värnplikt. Många av dem säger att de ville mönstra, men glömde bort tiden.
Nu måste de leva med en prick i brottsregistret i fem år – och snart kan straffet bli hårdare.

Under värnplikten lär man sig vikten av disciplin, skriver Försvarsmakten på sin hemsida. Men för glömska ungdomar som vill mönstra är det en klen tröst.

Att glömma bort sin kallelse eller ta fel på dagen är enligt Rekryteringsmyndigheten de vanligaste skälen till varför man uteblir från mönstringen. Och ett sådant misstag kan bli kostsamt.

Det senaste året har åtminstone 24 ungdomar dömts för brott mot totalförsvarsplikten sedan skyldigheten att mönstra återinfördes 2017. Philip Åkerblom, 19, från Göteborg fick sin dom i Malmö tingsrätt i december.

– Jag blev sjuk när jag skulle mönstra och låg i sängen hela den veckan. Jag glömde helt av att boka om min tid, säger Philip Åkerblom.

Den dömde 19-åringen uppger att han faktiskt ville mönstra – något han också redogjorde för i det första mönstringsunderlaget som han fyllde i.

Vill se hårdare straff

Rekryteringsmyndigheten gör en första bedömning av vad som är ogiltiga skäl till att missa mönstringen. Bland annat är det inte godtagbart att glömma bort tiden eller att ändra sig – helt enkelt att inte vilja göra värnplikt längre.

Sådana ärenden går vidare till Åklagarmyndigheten, som i sin tur inleder en rättslig process. Vid en fällande dom blir straffet 500 kronor i ordningsböter, men det kan komma att ändras.

– Vi tycker att det är för lågt och vill ha en skärpning. I relation till andra brott är det ungefär den lägsta påföljden som finns. Det har ett klart högre straffvärde enligt vår uppfattning, säger Johan Bülow på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Malmö.

Påverkar jobbmöjligheter

En annan tonåring som också har dömts anser att bötesbeloppet är sekundärt. Även han glömde bort att boka om sin tid och fälldes för samma brott, och det värsta enligt honom är att finnas med i brottsregistret när han egentligen ville mönstra.

Först efter fem år försvinner pricken och man blir ”ren” igen.

– Det är ganska sorgligt att behöva få det svårare att skaffa jobb och bostad under den tiden på grund av pricken. Jag förstår att man ska lära sig en läxa, men att det ska sitta kvar i fem år känns överdrivet, säger han.

"Lätt att man glömmer av"

Philip Åkerblom ser i sin tur positivt på hårdare tag mot personer som uteblir från mönstringen. Trots att han själv är en av dem. För egen del önskar han dock att han hade fått en andra chans.

– Jag tycker att det borde finnas något som säger att man kan begå ett mänskligt misstag och ändå göra rätt i slutänden. Jag hade gärna mönstrat en annan dag.

– Eftersom det är en så pass ny lag är det något nytt för ungdomar att ta till sig. De äldre är mer vana vid det. De som inte har hört talas om det innan har svårare att hålla koll på tiderna, det blir lätt att man glömmer av. Det ska man inte göra, men det händer, säger Philip Åkerblom.