Energi

Ett lite grönare alternativ till tacos

Jenny Luks | Ibland kan det vara gott med något riktigt grönt.

Trött på klassiska fredagstacos? Varför inte variera med en raw foodversion? Mixade nötter kan bli en trevlig färs att servera i fräscha romansalladsblad. En härligt kletig tacoskväll.

• 3 dl blötlagda nötter, t ex hälften valnöt och hälften pistage

• 1 morot

• 2 tsk japansk sojasås

• ½ påse tacokrydda

• ½ lime

• 1 kruka färsk koriander

Färs:

Dipp:

• 2 dl blötlagda macadamianötter

• 2 msk äppelcidervinäger

• 2 msk olivolja

• 1 tsk dill

• 1 tsk oregano

• 1 tsk basilika

• 2 tsk chipotlepasta

• 1/2 lime

• salt Till servering:

• romansalladsblad som tacoskal

• dina favoritgrönsaker

• guacamole

Mixa nötterna och moroten till en finfördelat färs. Blanda färsen med sojasås, tacokrydda, pressad lime och koriander. Låt stå och vila till sig i minst 30 minuter före servering.

Mixa dipingredienserna till en krämig dipp. Tillsätt eventuellt mer olja beroende på önskad konsistens. Smaka av med resten av limen och lite salt.

Tips: Färsen kan varieras med olika sorters nötter eller med hälften mandel. Även dippen kan göras på din favoritnöt, till exempel cashewnöt.