Radar

Konstmuseet kan bli Årets museum

Hendrik Zeitler | Pedagogiska aktiviteter för barn och unga är en del av verksamheten på Göteborgs konstmuseum, som har chans att bli Årets museum 2018.

Om en dryg månad delas utmärkelsen Årets museum ut. I år är Göteborgs konstmuseum en av de tre finalisterna, bland annat tack vare sitt arbete med inkludering och tillgänglighet.

Det är bland museibesökarna som utmärkelsen Årets museum tar sin början. Vem som helst kan föreslå sitt favoritmuseum till en jury bestående av representanter från Sveriges museer, Svenska ICOM (International council of museums) och övriga kultursektorn. Därefter nominerar juryn tre finalister utifrån tre kriterier: nyskapande, genomslag och mervärde.

I år är det Skissernas museum i Lund, The glass factory i Boda och Göteborgs konstmuseum som fått juryns uppmärksamhet. Motiveringen till valet av Göteborgs konstmuseum lyder:

”Genom en stor och bred konstsamling, en kreativ arbetsprocess och en integrerad forskning i verksamheten har Göteborgs konstmuseum arbetat nyskapande på ett inkluderande, tillgängliggörande och möjliggörande vis vilket skapat ett solitt museum med genomslag och mervärde för regionen. Med ett brett anslag i programverksamhet och ett utökat konstbegrepp lyfter museet in samtiden och ger historisk relief till dagens samhällsfrågor.”

– Nomineringen är ett kvitto på museets målmedvetna arbete att ständigt utveckla och förnya verksamheten, säger Anna Hyltze, tillförordnad museichef, i ett pressmeddelande.

Utmärkelsen delas ut för 22 gången. Årets vinnare tillkännages på Museernas vårmöte i Malmö den 17 april och tilldelas en glas-skulptur designad av Bertil Vallien samt ett diplom. Under fjolårets prisutdelning var det Prins Eugens Waldermarsudde i Stockholm som tog hem förstaplatsen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV